Aktualno

Grad restorana i suvenirnica

Stolovi

Svake godine pred turističku sezonu ista priča. Građani gunđaju kako se u povijesnoj jezgri Dubrovnika otvorilo još nekoliko novih ugostiteljskih objekata i suvenirnica, te kako je još jedan gradski trg pokleknuo pred navalom stolova i stolica.

Preko Prijekoga u srcu sezone ionako već godinama ne možete proći, a da se ne osjećate posramljenima zbog buljenja u pjate. Iza Roka stolovi su se također proširili, pa čak ometaju prolaz našim starijim sugrađanima, koji žive u domu „Domus Christi“, a iza Katedrale već nekoliko godina ne može se proći od novih stolova i stolica. Ni u sporednim ulicama situacija nije ništa bolja. Želeći provjeriti koliko danas u povijesnoj jezgri ima ugostiteljskih objekata i suvenirnica, poslali smo upit nadležnim institucijama i ostali nemalo iznenađeni.
 
KOLIKO UGOSTITELJI PLAĆAJU
 

U dubrovačkoj povijesnoj jezgri, prema podacima Grada Dubrovnika, čak 96 ugostiteljskih objekata plaća zakup javne površine te je samo pitanje dana kada će još jedna gradska ulica ili trg pokleknti pred navalom stolova i stolica

U dubrovačkoj povijesnoj jezgri, prema podacima Grada Dubrovnika, čak 96 ugostiteljskih objekata plaća zakup javne površine. Što se tiče pak visine zakupnine po metru kvadratnom, ona je u razdoblju od 30. ožujka 2007. do 1. prosinca 2010. godine iznosila 150 kuna za 1. zonu i 150 kuna za 2. zonu. Nakon 1. prosinca 2010. godine zakupnina poskupljuje te iznosi 165 kuna i to za ulice Placa, Luža, Pred Dvorom i Poljana Paska Miličevića, koje spadaju u 1. zonu, te 110 kuna za sve ostale površine koje spadaju u 2. zonu naplate.
 
GRAD TEK SREĐUJE EVIDENCIJU
 

U povijesnoj jezgri je 2007. godine evidentirano 40 suvenirnica, a 2008. veće njih 60. Godine 2009. evidentirano je 83 suvenirnice, a 2010. njih 90. Dakle, počevši od 2008. do 2010. godine, svake godine se otvaralo 20-ak novih suvenirnica, da bi, prema dostupnim podacima za prošlu godinu, njihov broj se povećao na oko 120

Odgovor na pitanje ima li Grad Dubrovnik popis ugostiteljskih objekata i suvenirnica u povijesnoj jezgri, počevši od 2008. do 2012., nismo dobili jer se, kako nam je odgovoreno, „evidencije trenutno ažuriraju, pa podatke iz prethodnih godina nismo u mogućnosti predočiti, kao ni kretanje cijena u razdoblju od 2008. do 2012. godine“.
Dostavljen nam je jedino podatak Upravnog odjela za gospodarenje nekretninama prema kojem je u ovom trenutku na „području Grada Dubrovnika evidentirano, u vlasništvu odnosno suvlasništvu Grada 17 poslovnih prostora u kojima se obavlja djelatnost trgovina suvenirima i 32 poslovna prostora u kojima se obavlja djelatnost ugostiteljstva“.
 
ZNA LI ITKO KOLIKO IH IMA!?
 
Kako bi došli do traženih podataka, kontaktirali smo i Cvijeta Daničića, tajnika Udruženja obrtnika Dubrovnik. On nam je rekao kako u povijesnoj jezgri ima okvirno 65 do 70 ugostiteljskih objekata, registriranih kao trgovačka društva ili kao obrti. Tom broju pridodani su i oni objekti na užem dijelu Pila i Ploča, u neposrednoj blizini povijesne jezgre. Dok s druge strane, Gradu Dubrovniku zakup javnih površina plaća 96 objekata. Ostaje pitanje, čiji su podaci točni – Grada Dubrovnika ili pak Udruženja obrtnika Dubrovnik.
Podatak o aktualnom broju suvenirnica, dobili smo od Iva Marlaisa, pročelnika sekcije za trgovinu Udruženja obrtnika Dubrovnika. Prema podacima od prošle godine, u povijesnoj jezgri ima ni više ni manje, nego oko 120 suvenirnica. Ni jedan ni drugi nisu nam mogli reći kako se kretao broj ugostiteljskih objekata i suvenirnica u povijesnoj jezgri u posljednjih 5 godina.
 
VIŠE SUVENIRA – MANJE STANOVNIKA
 
Očito je da je Grad, stvarno postao ono što tvrde njegovi stanovnici, jedan veliki restoran, uz mnoštvo jednoličnih suvenirnica, u kojima se prodaje sve samo ne autohtoni dubrovački proizvodi. Čast izuzecima! Sve to dovelo je do razvijanja jednolične turističke ponude, uz istodobno konstantno gašenje starih zanata i obrta, te uz postojanje pokoje butige s odjećom, tri pekare i prehrambene trgovine. Stoga nije ni čudo što Grad danas ima sve manje stanovnika.
I dok naša gradska uprava ažurira svoje podatke, mi smo malo prosurfali internetom i pronašli nekoliko zanimljivih podataka. U znanstvenom radu „Utjecaj turista s brodova na kružnim putovanjima u povijesnoj jezgri Grada Dubrovnika“ iz 2008., autori Antonije Đukić i Senta Jerković ističu kako je od upravno-političke jezgre iz 60-ih godina 20. stoljeća, dubrovačka povijesna jezgra na početku 21. stoljeća postala turističko odredište, uz prateće negativne pojave u demografskom i socioekonomskom razvoju.
 
KONSTANTNO POVEĆANJE
 

Odgovor na pitanje ima li Grad Dubrovnik popis ugostiteljskih objekata i suvenirnica u povijesnoj jezgri, počevši od 2008. do 2012., nismo dobili jer se, kako nam je odgovoreno, „evidencije trenutno ažuriraju, pa podatke iz prethodnih godina nismo u mogućnosti predočiti, kao ni kretanje cijena u razdoblju od 2008. do 2012. godine“

Ona je danas postala poslovna zona u kojoj ima više radnih mjesta nego stanovnika. Tako je ukupan broj lokala u gradu Dubrovniku u 2006. godini iznosio 702, različite vrste djelatnosti. Od toga je u Povijesnoj jezgri smješteno njih 392 ili 55,7 posto od svih djelatnosti u Dubrovniku. Prema autorima navedene studije, 1961. u povijesnoj jezgri bila su ukupno 24 ugostiteljska i turistička objekta, a u Gradu Dubrovniku 43. Godine 2001. u povijesnoj jezgri bila su ukupno 89 ugostiteljska i turistička objekta, a u Gradu Dubrovniku 151. U povijesnoj jezgri 2006. godine bila su ukupno 112 ugostiteljska i turistička objekta, a u Gradu Dubrovniku njih 179. Ovi podaci ukazuju na konstantno povećanje broja ugostiteljskih objekata u povijesnoj jezgri Dubrovnika. U isto to vrijeme dolazi na smanjenje obrtničkih objekata.  Od 1961. do 2001., broj stanovnika povijesne jezgre opao je s 5489 na 2787., dok je prema procjeni autora 2006. bilo 1902 stanovnika.
Što se pak tiče broja suvenirnica, u medijima se može pronaći podatak kako je u gradskoj povijesnoj jezgri 2007. evidentirano 40 suvenirnica, a 2008. njih 60. Godine 2009. evidentirano je 83 suvenirnice, a 2010. njih 90. Dakle, počevši od 2008. do 2010. godine, svake godine se otvaralo 20-ak novih suvenirnica, da bi, prema dostupnim podacima za prošlu godinu, njihov broj se povećao na oko 120.
 
ČEKA SE DONOŠENJE DETALJNOG PLANA
 
Ova problematika konačno bi se, prema najavama, trebala riješiti donošenjem Detaljnog plana uređenja stare gradske jezgre, što je potrebno predvidjeti u postupku Izmjena i dopuna GUP-a. Po pitanju donošenja DPU-a povijesne jezgre, krajem prošle godine, iz gradske uprave rečeno nam je kako je za ovu godinu predviđeno izraditi urbanističku studiju za javne površine koja će biti jedna od brojnih stručnih podloga za izradu DPU-a. U 2013. planira se izrada ostalih stručnih podloga i početak izrade navedenog DPU-a. Nadamo se da se do donošenja Detaljnog plana uređenja povijesne jezgre, nećemo pretvoriti u jedan veliki stol sa mnoštvom stolica.
 
 

Pročitajte još

JESTE LI KUPOVALI OVU ČOKOLADICU? Iz prodaje se povlači KitKat Mini

Dulist

ČEKA VAS KULINARSKA AVANTURA Restoran 360 već sutra otvara svoja vrata!

Dulist

VELIKE PROMJENE Booking.com više ne može jamčiti najnižu cijenu smještaja

Dulist