Grad

GRAD O TVRĐAVI IMPERIAL: Ako raskinemo ugovor Razvoj golf će tražiti nadoknadu sredstava

GRAD O TVRĐAVI IMPERIAL: Ako raskinemo ugovor Razvoj golf će tražiti nadoknadu sredstava

Sastanak gradonačelnika Grada Dubrovnika Andra Vlahušića i klubova političkih stranaka koje participiraju u radu Gradskog vijeća na temu Ugovora o koncesiji na tvrđavu Imperial održan je jučer u gradskoj vijećnici, na inicijativu KLGB Srđ je Grad.
Predstavnici klubova koji se odazvali su: Mladen Gojun (SDP), Matija Čale Mratović (HNS), Ivo Jadrušić (HSU) i Marko Potrebica (HDZ), a sastanku je nazočio i pravnik gradske uprave Dario Obradović. U ime KLGB Srđ je Grad, Ljubomir Nikolić, Maro Kristić i Ivan Viđen uvodno su održali prezentaciju i obrazložili stav svog kluba vijećnika o ugovoru. Mišljenja su kako je izglasavanjem UPU-a športsko rekreacijskog centra s golf igralištem i turističkim naseljem Bosanka – sjever i Bosanka – jug na sjednici Gradskoga vijeća 30. srpnja 2013. godine raskinut Ugovora o koncesiji na tvrđavu Imperial. Sastanak su sazvan kako bi vijećnike Gradskoga vijeća upoznali s navedenim, rečeno je, nakon čega su predložili da se na jednoj od sljedećih sjednica Gradskog vijeća konstatira raskid ugovora, pišu iz gradske uprave.

Vijećnik Viđen obrazložio je takav stav citiranjem članka 4.2 Ugovora o koncesiji za tvrđavu Imperial, u kojem je izrijekom navedeno da se isti raskida sam po sebi te se ugovorne stranke oslobađaju svih obveza iz Ugovora ili u svezi s Ugovorom ukoliko donošenjem Urbanističkoga plana uređenja (UPU) ne bude predviđeno obavljanje ugostiteljsko hotelske djelatnosti, uz istodobnu obvezu davatelja koncesije da raspiše novi natječaj o davanju navedene nekretnine u koncesiju.
Urbanistički plan uređenja (UPU) športsko rekreacijskog centra s golf igralištem i turističkim naseljem Bosanka – sjever i Bosanka – jug koji je donesen na sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika dana 30. srpnja 2013. za postojeće tvrđave Fort Imperial i Strinčjera predviđa rekonstrukciju i dobivanje nove, pretežito kulturne namjene, sukladno konzervatorskim uvjetima, upozorio je Viđen i zaključio kako se posljedično Ugovor o koncesiji stupanjem na snagu UPU-a 17. kolovoza 2013. smatra raskinutim.

Gradonačelnik Andro Vlahušić upozorio je kako, prema njemu dostupnim informacijama, idejno rješenje o rekonstrukciji tvrđave Imperijal dosada ima pozitivne stavove svih nadležnih institucija, uključujući Ministarstvo kulture i Vijeće za kulturna dobra. Istaknuo je da je potrebno oprezno pristupiti mogućem raskidu ugovora, s obzirom na pravne posljedice po Grad Dubrovnik. Pravnik Obradović rekao je kako bi, u slučaju da do raskida ugovora dođe, investitor zasigurno tražio naknadu uloženih sredstava na nadležnom Arbitražnom sudu, što bi značilo neizvjestan ishod arbitraže i moguće financijske posljedice po gradski proračun.

Nakon rasprave, svi sudionici sastanka usuglasili su se kako je potrebno zaštititi interes Grada Dubrovnika i sugrađana, te sukladno tome raspraviti sporni članak i njegovo moguće tumačenje sa svim stručnim službama koje su bile uključene u proces. Dogovoreno je kako će se sljedeći sastanak u proširenom sastavu održati u sljedećih tjedan dana. Gradonačelnik Vlahušić predložio je mjesečne sastanke svih klubova vijećnika s investitorom projekta, tvrtkom Razvoj golf, jer se radi o vrlo važnom projektu čiju je realizaciju potrebno kontinuirano pratiti od strane predstavničkog tijela, ne samo gradskih službi, pišu iz gradske uprave.

Pročitajte još

Otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru nastavlja se idući tjedan

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] ‘HRVATSKA SLOBODA NIJE DOŠLA PREKO NOĆI’ 33. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije Grof

Dulist