Grad

GRAD O DPU BELVEDERE ‘Pozivanje na prosvjed je legitimno, ali lažno informiranje javnosti nije’

GRAD O DPU BELVEDERE 'Pozivanje na prosvjed je legitimno, ali lažno informiranje javnosti nije'

Iz Grada Dubrovnika reagirali su priopćenjem na sutrašnji najavljeni mirni prosvjed skupine građana Zlatnog potoka, tj. očitovanje na temu prostornih planova vezanih uz Belevedere koje prenosimo u cijelosti.

-Grad Dubrovnik pozdravlja sve inicijative građana u društveno-političkom dijalogu te će uvijek i bezrezervno poticati iznošenje mišljenja i stavova, a posebno kada je riječ o važnim pitanjima od šireg javnog interesa kao što je prostorno planska dokumentacija, jer ista je i temelj za razvoj jednog grada.

Grad Dubrovnik nema ništa protiv mirnog prosvjeda skupine građana Zlatnog potoka najavljenog za subotu, 26. siječnja na Viktoriji, a kojemu je povod, kako se u pozivu navodi – nezadovoljstvo građana zbog odluke Gradskog vijeća o stavljanju izvan snage Detaljnog plana uređenja ‘Belvedere’. No, Grad Dubrovnik upozorava da je u ovom slučaju javnost izložena potpunim neistinama dok se činjenicama manipulira ili se iste iskrivljuje. Stoga smo dužni iznijeti argumentirane i točne navode.

Najprije, treba jasno reći da Gradsko vijeće Grada Dubrovnika još nije donijelo odluku o ukidanju DPU-a Belvedere kao ni odluke o izmjenama Generalnog urbanističkog plana i Prostornog plana uređenja Grada Dubrovnika. O istome gradski vijećnici tek trebaju raspravljati na idućoj sjednici Vijeća.

Neimenovani organizatori u međuvremenu pozivaju građane Zlatnog potoka na prosvjed zbog, kako navode, ‘otimanja posljednjeg djela Ulice Vlaha Bukovca i kompletne izolacije plaže ispod Belvedera’, a što je također potpuno netočno.

Usvajanjem novih prostornih planova u potpunosti je zaštićen javni interes. Naime, u nastavku pješačkog dijela Ulice Vlaha Bukovca gradi se javna dužobalna šetnica, čija izgradnja je obveza investitora, i to prije dovršetka izgradnje turističkog naselja Belvedere. Plaža ispod Belvedera neće biti izolirana jer je nesmetan slobodan pristup pomorskom dobru definiran i ovom prostornim planovima i tu nema niti će ikad biti odstupanja! Urbanim pravilima definirano je i da Ulica Frana Supila sa slijepim završetkom mora obvezno imati okretište za komunalna i druga vozila. Što se tiče starog puta za Orsulu, istog se ovaj plan uopće ne dotiče. Heliodrom je, naime, predviđen ispod puta. Stari put za Orsulu neće, a kako se navodi u pozivu grupe građana, biti izoliran za javnost nego, kao i do sada, potpuno javan.

Ne možemo dovoljno jasno naglasiti da se Generalnim urbanističkim planom Grada Dubrovnika Grada Dubrovnika ne može ukinuti vlasništvo. Stoga sve ono što je nesporno vlasništvo Grada Dubrovnika, Republike Hrvatske i ono što je pomorsko dobro to će i ostati zauvijek tako.

Bez da gradska uprava bude apologet bilo kojeg investitora, u ovom slučaju važno je istaknuti još nekoliko podataka. Izmjenama GUP-a na području Belvedera predlaže se smanjenje bruto izgrađenosti sa sadašnjih 122.000 m2 na 32.212 m2 kao i smanjenje katnosti sa 7PO + P + 15 na 9, što je značajno smanjenje u odnosu na propozicije postojećeg DPU-a Belvedera.

Želimo stoga stanovnicima svetog Jakova, Zlatnog Potoka i svima građanima Grada Dubrovnika poručiti da ukoliko se usvoji GUP Grada Dubrovnika, na području Belvedera javno vlasništvo neće ničim biti otuđeno i nikom neće biti onemogućen pristup plaži niti će doći do njene izolacije. Pozivanje na prosvjed je legitimno, ali lažno informiranje javnosti i pokušaj iskrivljavanja činjenica nije – stoji u priopćenju Grada Dubrovnika.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist