Zanimljivosti

Grad koji očara svakoga

Grad koji očara svakoga

Valja odmah reći – grad na sedam brežuljaka zaista ostavlja bez daha svakog putnika namjernika. Rim je predivan grad pun turista kojeg je najbolje posjetiti prije ili poslje sezone.

Čini se kao da gradska vreva jedinstvenog grada na rijeci Tiber popusti u tim danima, pa je najpoznatije lokacije poput Koloseuma i Foruma nešto lakše obići bez velikih gužvi. Prije svega, za smještaj je uvijek dobro izabrati jedan od bed&breakfast hotelčića, posebno za mlađe posjetitelje.

Promet u Rimu je dosta teško opisati. Ako ne morate, nemojte koristiti javni prijevoz autobusima, jer bi se moglo dogoditi da poprilično kasne. Za siguran i pravodoban prijevoz valja koristiti gradski metro. Pouzdan je, cijena cjelodnevne vožnje je četiri eura (jedan euro za jedan smijer), ali bi se neki mogli neugodno osjećati zbog starosti infrastrukture i dubine u kojoj je ukopan.

Posebno su privlačne kočije za panoramski obilazak grada koje su doduše malo skuplje, ali zato pružaju posebno romantičan doživljaj najznačajnijih lokacija.
Kao i u drugim turističkim odredištima, i u Rimu postoje svakakvi restorani, tako da stoji topla preporuka da se ponuda prije svega dobro istraži. Mnoge butige, kafići i slastičarne (u kojima je Nutella najvažniji prilog) rade do ponoći, a noćni život nudi širok izbor klubova. Rimljani su, inače, jako ljubazni, temperamentni i uvijek spremni pomoći.

Premda se za ulazak u muzeje, posebno onaj u Vatikanu, čeka i do pola sata, doživljaj obilaska vrhunskih djela svjetske umjetnosti svakako je vrijedan čekanja. U večernjim satima neizostavna lokacija je romantična Fontana di Trevi, koja zasja u svom fascinantnom sjaju. Posjet Villi Borghese, jednom od prvih muzeja u Europi, potrebno je unaprijed rezervirati. Osim muzeja prepunog vrijednih umjetnina, moguće je uživati i u zelenilu parka ovog znamenitog zdanja.

Rim je grad koji je svakako vrijedan posjeta. Jedinstven i bogat sadržajima, grad znamenite povijesti spreman je svakoga začarati.

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist