Grad

Grad Dubrovnik pokreće obnovu Barunovog mula na Lopudu

Grad Dubrovnik pokreće obnovu Barunovog mula na Lopudu

Sukladno najavama gradonačelnika Mata Frankovića na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, Grad Dubrovnik pokrenuo je izradu projektne dokumentacije – glavnog i izvedbenog projekta s troškovnikom za rekonstrukciju Barunovog mula na otoku Lopudu. Naime, u tijeku je postupak javne nabave za izradu navedene dokumentacije koja uključuje i ishođenje građevinske dozvole, kako navode iz Grada Dubrovnika.

U sklopu Rješenja o preventivnoj zaštiti povijesne cjeline naselja Lopud, Barunov mul zaštićen je kao kulturno dobro. Planovi Grada Dubrovnika stoga su usmjereni na obnovu mula i njegovu sanaciju u izvornom obliku jer su na istom nastala velika oštećenja uslijed korištenja u različite svrhe.

Podsjetimo, među ulaganjima u komunalnu infrastrukturu otoka Lopuda u ovoj godini ističe se ugradnja 31 stupa energetski učinkovite javne rasvjete uz sufinanciranje sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova europske unije u ulicama Od Šunja i Od Polja. Navedenom investicijom mreža javne rasvjete Lopuda proširena je za ukupno 900 metara.

Osim toga, Grad Dubrovnik je u suradnji s JVP Dubrovački vatrogasci, DVD-om Lopud te na inicijativu Mjesnog odbora Lopud proveo čišćenje posjeda Senkićevo. Prvi je to korak prema budućoj valorizaciji ovog vrijednog prostora i njegovom pretvaranju u objekt društvene namjene, a prema iskazanim potrebama stanovnika Lopuda za takvim sadržajima.

Također, na inicijativu Grada, a u suradnji s Agencijom za obalni linijski pomorski promet i Jadrolinijom, jednako kao i prošle godine, povećan je intenzitet pristajanja trajekta na Lopudu za potrebe prijevoza tereta.

Foto: Grad Dubrovnik

Pročitajte još

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist