Hrvatska

GORUĆE PITANJE Tko će raditi u turizmu?

GORUĆE PITANJE Tko će raditi u turizmu?

Radna snaga u turizmu i dalje je gorući problem o kojem se govorilo i na sjednici Turističkog poslovnog vijeća Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Naime, članovi vijeća istaknuli su kako sve najave s tržišta upućuju na dobru turističku godinu, što pokazuju i porasti prometa u prvim mjesecima, no da je nedostatak radnika i dalje goruće pitanje.

-Važno je djelovati sinergijski na svim pitanjima turističke djelatnosti – istaknula je pomoćnica ministra turizma za pravne poslove i standarde Monika Udovičić, dodajući kako je 25 tisuća osoba sa Zavoda pokazalo interes za rad u turizmu, a također je iskorištena i polovica kvote za uvoz radne snage te se očekuje i bilateralna suradnja s BiH u tom području.

-Izmjenama zakonskih regulativa iz turističkog sektora očekuje se deregulacija te administrativno rasterećenje i lakše poslovanje u turističkom sektoru – istaknula je Udovičić.

Direktorica nacionalne udruge hotelijera UPUHH Iva Bahunek istaknula je da je problem radnika prisutan u mnogim zemljama te da će i Hrvatska morati uvoziti više radne snage.

-U području zdravstvenog turizma započeo je investicijski ciklus, a visina PDV nam je velika prepreka razvoju, stoga je potrebna inicijativa za njegovo smanjivanje. Smanjivanje PDV-a treba usmjeriti na povećanje plaća te zadržati radnu snagu i povećati konkurentnost – istaknuo je predsjednik Zajednice zdravstvenog turizma HGK Marcel Medak.

O dosadašnjim turističkim rezultatima govorio je specijalist koordinator za analizu i ispitivanje tržišta iz Hrvatske turističke zajednice Igor Borojević.

-U prva tri mjeseca 2018. ostvareno je 894.000 turističkih dolazaka što je više za 19,2 posto ili za 144.000 te 2,35 milijuna noćenja, što je više za 20,25 posto ili za 395.000 noćenja. To je pet posto ukupnog prometa u dolascima te dva posto u noćenjima – rekao je Borojević, istaknuvši trend jačanja zrakoplovne povezanosti i rasta kapaciteta zrakoplovnih sjedišta, lani za 14,5 posto, a ove godine 15,4 posto. Pri tome prema broju novih zrakoplovnih rotacija prednjači Split s rastom od 26 posto, Dubrovnik 19,6 posto, a Zagreb za 6 posto.

Predsjednik TPV-a Franco Palma potvrdio je da se i ove godine nastavlja akcija ocjenjivanja i nagrađivanja kvalitete u hrvatskom turizmu Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku 2018. te najavio nove tematske sjednice TPV-a o zaštiti okoliša, zapošljavanju te kontinentalnom turizmu.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist