Zanimljivosti

Google slavi 120. rođendan Iva Andrića

Naslovna stranica internetskog pretraživača Google jutros je osvanula sa slikom kamenog mosta u Višegradu, poznatijeg kao "na Drini ćuprija" iz istoimenog romana književnika i nobelovca Iva Andrića, rođenog na današnji dan 1892. godine u mjestu Dolac kod Travnika.

Nakon završene osnovne škole u Višegradu, Andrić upisuje sarajevsku Veliku gimnaziju, a zatim sa stipendijom hrvatskog kultunro-prosvjetnog društva "Napredak" odlazi 1912. godine u Zagreb na studij na Mudroslovnom fakultetu. Kasnije studira u Beči i Krakovu.

Krajem 1. svjetskog rata Andrić odlazi u diplomaciju te biva izvanredni poslanik u njemačkom glavnom gradu Berlinu. Po završetku 2. svjetskog rata rata postaje prvi predsjednik Saveza književnika Jugoslavije, a 1961. godine dobiva Nobelovu nagradu za književnost za cjelokupno životno djelo.

Andrić umire u Beogradu 13. ožujka 1975. godine.

Pročitajte još

Boks i pjesništvo obilježili su život Ratka Zvrka

Dulist

RADIONICE U LAPADSKOM OGRANKU KNJIŽNICA Saznajte kako iščitavati popularnu kulturu kroz psihologiju

Dulist

Djeco, ne propustite biciklijadu na igralištu OŠ Montovjerna

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija