Zanimljivosti

Dubrovčani muku muče s komarcima

Dubrovčani muku muče s komarcima

Dubrovčane već neko vrijeme muče komarci zbog čega su nas već nekoliko puta kontaktirali stanovnici Lapada.

Iako nam je rečeno kako neće biti dodatnih tretmana protiv komaraca jer su potrošena sredstva za to predviđena u ovoj godini, gradski Upravni odjel za komunalne djelatnosti ipak je odlučio odobriti dodatnih 50 tisuća kuna za tretiranje komaraca na gradskom području.

– Iz  Zavoda za javno zdravstvo DNŽ izvijestili su komunalni odjel o povećanom broju komaraca.  Nakon redovnih dezinsekcija utvrđeno je da je povećan broj komaraca ostao na području Komolca i Petke, odnosno zelenih površina. Stoga je Grad Dubrovnik  odobrio dodatnih 50 tisuća kuna za dodatne tretmane na tim područjima. Cilj je smanjiti broj komaraca s čime će se smanjiti njihov broj iduće godine – rekao nam je glasnogovornik Zoran Obradović dodavši kako je Grad Dubrovnik za ovogodišnje suzbijanje komaraca ukupno potrošio 600 tisuća kuna.

Jakša Zedniček, sanitarni inženjer u DDDD službi dubrovačkog Sanitata, rekao nam je kako su već ovog vikenda tretirali dio gradskih područja.
Tijekom petka i subote do sada smo odradili Gruž i dio Lapada, od Lapad – stanice pa do Babinog kuka. Dakle, do sada je tretirano područje Gruža, Šipčina, Kantafiga i Nuncijate, te područje od Nikole Tesle, Lapadsku obalu, Šetalište Kralja Zvonimira, Babin Kuk  pa sve do Medareva.  Pokušali smo tretirati i Montovjernu, no puhao je jak vjetar pa nismo mogli. Večeras namjeravamo odraditi drugi dio Lapada, dakle Montovjernu , Čokolino, Hladnicu i Kineski zid  –  naglašava Zedniček.

Riječ je o adulticidnoj  dezinsekciji odnosno ULV zamagljivanju, dodaje Zedniček, te preporuča stanovništvu da zatvore vrata i prozore svojih kuća.

Povećanom broju komaraca pogodovale su dugotrajne visoke temperature te padaline u posljednjih nekoliko tjedana, potvrdio nam je voditelj stručnog nadzora nad DDDD mjerama pri Zavodu za javno zdravstvo, dipl. sanitarni ing Antun Šuperak. 

– Temperatura se zadržala dosta visoko s obzirom na godišnje doba u kojem jesmo, a nedavno je i pala kiša u obilnim količinima te su stvoreni dobri uvjeti odnosno mjesta na kojima se komarci mogu dalje razvijati. Visoka temperatura koja pogoduje razvoju i vodeni recipijenti napunjeni  padalinama, uvjeti su koji komarcima odgovaraju za razvoj pa je njihov broj porastao – ističe Šuperak i dodaje:

– Cijeli godišnji postupak tretmana protiv komaraca završen je zaključno sa rujnom. Larvicidna dezinsekcija provođena je u 6 ciklusa, počevši u travnju kroz sezonu, završno sa rujnom.  U srpnju i kolovozu radila se adulticidna dezinsekcija, te je time godišnji program dezinsekcije suzbijanja komaraca bio izvršen. To je trebalo biti dovoljno, no s obzirom da je temperatura bila dosta visoka, a i pala je kiša, napunili su se vodeni recipijenti i komarci su se počeli razvijati dalje.

I Šuperak i Zedničak mišljenja su  kako bi adulticidna dezinsekcija koja se upravo provodi, trebala riješiti probleme s povećanim brojem komaraca na gradskom području.

Foto: shutterstock.com

Pročitajte još

ODNOSI S JAVNOŠĆU U ONLINE OKRUŽENJU Nastupno predavanje Romane John

Dulist

STON ĆE ‘GLUMITI’ DUBROVNIK Snima se dokumentarno-igrani film ‘Kralj Tvrtko’

Dulist

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist