Aktualno

GODINU DANA MONITORINGA REVELINA Ministrica: Nekada treba zatvoriti zbog popravka

GODINU DANA MONITORINGA REVELINA Ministrica: Nekada treba zatvoriti zbog popravka

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić boravi danas u Dubrovniku, a na konferenciji za novinare uoči stranačkog sastanka odgovarala je na novinarska pitanja, među ostalim vezanim za tvrđavu Revelin.
-Razgovarala sam sa Žanom Baćom, pročelnicom Konzervatorskog odjela. Ona me upoznala sa situacijom koja postoji i u Kneževu dvoru i na Orlandovom stupu. Prva analiza statičara pokaziva kako je riječ o starim pukotinama, a ne kao posljedica buke, ali kreće se u monitoring koji je dogovoren s gradonačelnikom. Ovlašteni statičar iz Splita će postaviti stakalca koja mjere šire li se pukotine ili ne i tako ćemo dobiti dokaz što se dogodilo i kako to sanirati. Nažalost i Crkva sv. Vlaha mora ići u obnovu i biti će zatvorena. U nekom trenutku se neke stvari moraju zatvoriti, popraviti i doraditi kako bi mogle biti za sljedeće generacije – odgovorila je na naš upit Zlatar Violić.

-Čim smo dobili stručno mišljenje Konzervatora dogovorili smo se da Zavod za obnovu bude stručno tijelo koje će pratiti sva događanja i u Revelinu i u drugim spomenicima kulture. Mislim da je to normalno. Nakon toga smo angažirali šest stručnjaka koji su napravili inspekciju Revelina i njihov prvi stav je iznijela ministrica. Oni smatraju kako te pukotine ne ugrožavaju nikoga i kako tu nije riječ o oštećenjima od buke jer da buka to ne može napraviti, ali kako je potreban monitoring. Mi smo dogovorili angažman specijalizirane tvrtke putem pozivnog natječaja, a odluka Grada je da se monitoring radi godinu dana, a ne 60 dana kako su preporučili Konzervatori. Na taj način ćemo provjeravati i klimatske promjene i odnos ljeto-zima i opterećenja boravka ljudi na tarasi Revelina. Da je bila ikakva preporuka Konzervatora ili nekoga mi bi bili zatvorili Revelin u cjelosti – rekao je pak na ovu temu Andro Vlahušić, gradonačelnik Dubrovnika te dodao kako nemaju nikakvog sentimenta prema bilo kojem sadržaju u povijesnom dijelu ukoliko će to ugroziti sigurnost ljudi.

Podsjetimo, o puknuću tvrđave Revelin prvi je pisao upravo DuList još u rujnu.

Pročitajte još

[FOTO] NA KAMPUSU Mladi sudjelovali u ‘Europskoj priči o izborima’

Dulist

Županija i Dubrovnik predstavljaju se na sajmu ATM u Dubaiju

Dulist

[FOTO] TUŽNO SJEĆANJE Položeni vijenci u spomen na poginule putnike ‘Aurore’

Dulist