Grad

Revelin puca, a oni se gađaju priopćenjima!

Andro Vlahušić - Zračni most

Nakon što je DuList u svom izdanju od srijede prvi pisao o pucanju tvrđave Revelin, te kako su Konzervatori nakon inspekcije tražili od Grada Dubrovnika provođenje nadzora, s e-mail adrese Grada stiglo je priopćenje koje je gradonačelnik Vlahušić uputio pročelnici Konzervatorskog odjela Žani Baća. Tekst priopćenja prenosimo u cijelosti.

“Poštovana gospođo Baća,

nastavno na Vaš dopis koji je Grad Dubrovnik zaprimio elektroničkom poštom, kao i objave iz lokalnih medija, gdje tvrdite kako je „očevidom provedenim od strane djelatnika ovog Konzervatorskog odjela utvrđeno (je) postojanje određenog broja pukotina na sedrenim svodovima tvrđave Revelin“, ovim putem hitno tražimo Vaše službeno očitovanje i zapisnik o izvršenom očevidu.
Sukladno članku 24. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara (NN 66/99, 151/03, 157/03, 100/04, 87/09, 88/10, 61/11, 25/12, 136/12, 157/13), koji između ostalog propisuje sljedeće: „ – pravo na stručnu pomoć nadležnog tijela radi pravilne zaštite i očuvanja kulturnoga dobra na način propisan ovim Zakonom.“, te članku 26. koji izričito propisuje: „Nadležno tijelo vlasniku, nositelju prava na kulturnom dobru i drugom imatelju kulturnoga dobra na njihovo traženje daje besplatni stručni savjet u svezi s provedbom mjera zaštite i očuvanja kulturnoga dobra. Stručni savjet iz stavka 1. ovoga članka nadležno tijelo dužno je dati u hitnim slučajevima, odnosno kad prijeti izravna opasnost od oštećivanja kulturnoga dobra, odmah, a najkasnije 3 dana od dana podnošenja pisanog zahtjeva.“, Konzervatorski odjel u Dubrovniku nadležno je tijelo za pružanje stručne pomoći Gradu Dubrovniku kao nositelju prava i vlasniku kulturnog dobra.

Podsjetio bih Vas na nadležnosti i zaduženja Konzervatorskih odjela koje propisuje Uredba o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva kulture (NN 21/12,124/13): „U konzervatorskim odjelima obavljaju se stručni i upravni poslovi koji se odnose na istraživanje, proučavanje, praćenje stanja, evidentiranje, dokumentiranje i promicanje kulturnih dobara, primjenu odgovarajućih metoda i mjera zaštite kulturnih dobara, pružanje stručne pomoći vlasnicima i ovlaštenicima prava na kulturnim dobrima, utvrđivanje posebnih uvjeta građenja, utvrđivanje uvjeta korištenja, namjene i upravljanja kulturnim dobrima, utvrđivanje režima zaštite, organiziranje i izvođenje zaštitnih radova na kulturnim dobrima, vođenje prvostupanjskog upravnog postupka sukladno zakonskim propisima o zaštiti i očuvanju kulturne baštine. Konzervatorski odjeli obavljaju stručni nadzor, provođenje kontrole prometa, uvoza i izvoza kulturnih dobara, osiguravanje djelovanja jedinstvene informacijsko-dokumentacijske službe uz suradnju s drugim tijelima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te pravnim i fizičkim osobama u cilju poticanja i promicanja zaštite kulturne baštine.“
Slijedom svega navedenog i sukladno Vašim stručnim kompetencijama, očekujemo da Vaši stručnjaci u što kraćem roku izvrše potrebni monitoring i da nas o tome po izvršenju istog službeno izvijestite. Grad Dubrovnik će potom postupiti prema eventualnim smjernicama kako bi očuvali vrijednost ovog neprocjenjivog spomenika kulture i spriječili bilo kakvu moguću štetu.

U očekivanju hitnog odgovora, srdačno Vas pozdravljam,

Gradonačelnik

Andro Vlahušić”

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Andro Vidak na Orsuli je ostavio četiri apartmana! Ima nove velike planove za taj gradski park!

Barbara Đurasović

UŽIVO OD 10 SATI Pratite otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist