Grad

GODINA SVETOG VLAHA Od poštanske marke do međunarodnog istraživačkog centra

GODINA SVETOG VLAHA Od poštanske marke do međunarodnog istraživačkog centra

Predstavnici gradske uprave i Dubrovačke biskupije danas su javnost izvijestili o dosad poduzetim radnjama na obilježavanju Godine sv. Vlaha povodom 1700. obljetnice njegove mučeničke smrti.

Program još nije definiran, kao ni vizualni identitet obljetnice, budući da je natječaj otvoren do 19. studenog. Prema riječima direktorice DURA-e Andree Novaković, koja je ujedno i koordinatorica na izradi programa, istaknula je kako je pristiglo 30-ak ponuda za sudjelovanje u programu, koji će se odvijati tijekom cijele godine.

– Imamo jednu šaroliku lepezu ideja, a nakon što pristigle ponude obradi stručni žiri i vrednuje ih po zadanim kriterijima objavit će se i konačni program – rekla je Novaković.

Nešto konkretniji bio je generalni vikar Dubrovačke biskupije don Petar Palić, koji je istaknuo kako se Godina svetog Vlaha, zajedno s Godinom milosrđa, koju je proglasio papa Franjo, otvara 13. prosinca 2015. godine, a zatvaranje će biti 20. studenog 2016. godine. Biskupija je izradila svoj program, koji će biti sastavni dio cjelokupnog programa obilježavanja ove za Dubrovnik važne obljetnice.

Središnji događaj bit će, naravno, otvaranje Feste svetog Vlaha i sama proslava njegovog blagdana, a svemu tome prethodit će i drugi programi. Najavljena je petodnevna duhovna obnova Franjevačke pučke misije, Dani kršćanske kulture također će biti u znaku Svetog Vlaha, a upriličit će se i biskupijsko hodočašće 2. travnja od Gorice svetog Vlaha do Katedrale, kao i hodočašće u Svetu zemlju. Najavio je također i simpozij povodom 1700 godina mučeničke smrti našeg parca.

Zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić iznijela je sve ono što se dosad uradilo na pripremama, a posebno je istaknula uključivanje dubrovačkih škola na način da će svaka škola imati jedan mjesec posvećen našem parcu.
Najavila je osnivanje međunarodnog istraživačkog centra Sveti Vlaho na inicijativu Maje Nodari i Adriane Kremenjaš Daničić, a nakon što bude poznat vizualni identitet tiskat će se i poštanska marka s likom Svetog Vlaha.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist