Aktualno

GLAVNA NAGRADA 40 TISUĆA KUNA Raspisuje se natječaj za uređenje prostora Ponte i Ribarnice u Portu

GLAVNA NAGRADA 40 TISUĆA KUNA Raspisuje se natječaj za uređenje prostora Ponte i Ribarnice u Portu

U petak u Velikoj vijećnici predstavljen je natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja prostora Ponte i Ribarnice u gradskoj luci Dubrovnik. Na predstavljanju su sudjelovali predstavnici Županije, Grada, Županijske lučke uprave Dubrovnik, Zavoda za prostorno uređenje i Društva arhitekata Dubrovnik.

Kao razlog provođenja natječaja župan Nikola Dobroslavić naveo je višegodišnje prijepore koji su vođeni na tom području, a u svezi koncesija.

– Okolnosti koje su dovele do odluke o raspisivanju ovakvog natječaja su činjenice da smo imali prijepore oko korištenja tog prostora tijekom cijelog trajanja važećih koncesija. Sve one prestaju ove godine te je potrebno raspisati nove. Ovo je jednako vrijedan prostor kao svaki trg unutar gradskih zidina. Mi smo ovaj postupak preporučili Županijskoj lučkoj upravi Dubrovnik. Ona ga je prihvatila i provodi ga dok će tehničku provedbu vršiti Društva arhitekata Dubrovnik, a temeljem Pravilinika Hrvatske arhitektonske komore. U postupak su upućeni ne samo županija već i Grad Dubrovnik, Ministarstvo kulture RH sa svojim Konzervatorskim odjelom te, naravno, cjelokupna javnost – iznio je župan dubrovačko-neretvanski.

Ustvrdio je kako je prema njihovom iskustvu iz 2014. vezanim za Uvalu Lapad ovo najbolji način za iznalaženje prijeko potrebnog riješenja prije donošenja Plana upravljanja te ostalih akata. Na spomenuto se osvnuo i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

– Grad Dubrovnik je prethodno donio Odluku o komunalnom redu koja je jasno definirala smjernice i kako treba izgledati urbana oprema u povijesnoj jezgri. Već duže vremena ovaj dio Grada odudara od onoga što je propisano kao pravilom. Vjerujem da ćemo ovim natječajem dobiti rješenje koje će pomiriti gospodarski i društveni sadržaj jer ipak se radi o području zaštićenom UNESCO-om – poručio je Franković.

Nekoliko riječi o samom natječaju rekao je i ravnatelj ŽLUD-a Željko Dadić koji naglasio kako će idejno rješenje biti stručna podloga za daljnje izdavanje koncesija. Također, njegova vrijednost je nešto više od 225 tisuća kuna od čega se 80 tisuća kuna odnosi na nagradni fond. Prva nagrada u iznosu je od 40 tisuća kuna, a druga i treća su 24, odnosno 16 tisuća kuna.

O zakonskom okviru te proceduri više je progovorio Božo Benić, predsjednik DAD-a koji je nalik ranijim govornicima istaknuo kako su ovakvi natječaji najbolji alati na raspolaganju kada je u pitanju oblikovanje javnog prostora, tj. zaštita javnog interesa. Svi autori natječaja su anonimni do kraja postupka, a ocjenjivački sud će donijeti odluke samostalno. Rok predaje je 9. travnja nakon čega će zasjedati ocjenjivački sud.

– Natječajnim okvirom postavljeni su okviri i intervenicije u prostoru imajući u vidu realne mogućnosti lokacije. Ona je izuzetno povijesno slojevita, predstavlja morski pristup Gradu i dio je pješačkih tokova, uopće života Grada. Problemi u luci su ujedno problemi cijele povijesne jezgre s otokom Lokrumom, tj. područjem Svjetskog dobra. Danas smo svjedoci da svaki koncesionar uzima za pravo da sam ih rješava pa tako slobodno interpretiraju Odluke o komunalnom redu te je prisutno posvemašnje šarenilo i neujednačenost, jeftina rješenja i nedopustive kombinacije. Luka uz redovne mora biti spremna i za interventne situacije – komentirala je Marina Oreb ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje.

Inače, na području Porta prisutno je ukupno 14 koncesija od čega dvije ugostiteljske, 11 za štandove koje prodavaju aranžmane za izletničke brodove te jedan za prodaju suvenira. Kako je objasnila Oreb niti jedna od njih neće novim rješenjem biti uklonjena već će se prilagoditi prostoru.

– Za to je potrebna kreativnost i inovativnost, ali i poštovanje mjere i sklada – zaključila je.

Podsjetimo, jednu od ugostiteljskih koncesija već dugi niz godina ima dubrovački poduzetnik Maro Hajdarhodžić, a upravo je njegovo rješenje tamo smještenog objekta prošle godine izazvalo burnu reakciju javnosti te nadležnih tijela.

Pročitajte još

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

U PROGRAMU DOMOVINSKOG POKRETA Revizija Dubrovačkih ljetnih igara

Ivana Mijić Vulinović