Hrvatska

Glas poduzetnika: Zašto Vlada pomaže Croatia Airlines, a privatnike ignorira?

Glas poduzetnika: Zašto Vlada pomaže Croatia Airlines, a privatnike ignorira?

Mnogim tvrtkama Vlada je mjesecima obećavala sredstva i otvorene kreditne linije, ali ostali su prepušteni sami sebi.

Vlada Republike Hrvatske u petak je objavila kako je odobrila državnu potporu od 88,5 milijuna kuna za Croatia Airlines. Naime, radi se o sredstvima koja će se isplatiti zbog štete koja je uzrokovana pandemijom COVID-19. Iz Vlade su naveli kako je domaći avioprijevoznik zbog pandemije suočen s padom prometa od 65 do 90 posto. Međutim, u udruzi Glas poduzetnika znamo za mnogo primjera gdje je pad prometa bio značajan, a Vlada nije učinila ništa.

Primjerice, sektor prijevoza je pogođen jednako, ako ne i više od Croatia Airlinesa, a Vlada i resorno ministarstvo su se oglušili na sve pokušaje dijaloga i suradnje. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u petak je istaknulo da je potpora utvrđena u komunikaciji s Europskom komisijom te da je novac osiguran u rebalansu proračuna. Bespovratna sredstva iz Europske komisije mjesecima su se obećavala prijevoznicima, kao i otvorene kreditne linije. Međutim, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture nije održalo svoja obećanja, a prijevoznici do sredstava nužnih za opstanak nisu mogli doći.

U udruzi Glas poduzetnika podržavamo potez Vlade da pomogne Croatia Airlinesu iako je nacionalni avioprijevoznik poznati gubitaš. Već godinama se pokušava naći kvalitetno rješenje za aviokompaniju koja gotovo uvijek posluje u gubitku i u koju se ulažu značajna sredstva poreznih obveznika. Problem je u tome što Vlada i resorno ministarstvo odlučno ignoriraju probleme poduzetnika koji nisu gubitaši te koji žele pomoć u ovom teškom razdoblju kako bi nastavili poslovati i kako bi zadržali radna mjesta. Privatni sektor se u Hrvatskoj ignorira i blokira im se pristup sredstvima te kreditnim linijama.

„Tragično je gledati odnos države prema poduzetništvu. Dok se za zdravo tkivo gospodarstva, koje je do pandemije stvaralo isključivo dodanu vrijednost, ne može pronaći dvjestotinjak milijuna kuna za premostiti kamate na leasinge, u kroničnog gubitaša CA se ulažu ovako velika sredstva. Ističem da ona opet neće biti dostatna za oporavak nacionalne aviokompanije. Nismo protiv pomoći Croatia Airlinesu, ali na isti način treba pomoći svima. Po čemu je državni gubitaš bolji ili vrjedniji od tvrtki koje su do jučer bile perjanica hrvatskog gospodarstva? Do kada ćemo doživljavati ovakve podjele i je li konačno vrijeme da se prestane s tim? U Odboru za prijevoz UGP-a imamo sinergiju najrespektabilnijih prijevozničkih udruga i inicijativa u Hrvatskoj i nadamo se da nećemo doći u situaciju u kojoj ćemo vlastitim sredstvima rada morati pokazati kolika je naša snaga.“ – rekao je Marko Slišković, koordinator Odbora za prijevoz UGP-a.

Iako je Croatia Airlines strateško poduzeće za Hrvatsku, moramo upozoriti na loše raspolaganje sredstvima te dodjelu istih poduzećima koja su dokazani gubitaši. Primjerice, Njemačka je također prepoznala značenje poduzeća kao što je Lufthansa, ali potrebno je istaknuti i da je Lufthansa preuzela dio odgovornosti te otpustila značajan dio zaposlenika. Ovim putem tražimo od Vlade i resornog ministarstva da obrazlože ulaganje u Croatia Airlines te da objave planove o budućnosti nacionalne aviokompanije.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist