Hrvatska

Dobre vijesti za pripravnike u zdravstvu, Beroš: ‘Sljedeće godine osigurali smo im 2000 mjesta’

Sljedeće godine 2000 pripravnika iz zdravstvenog sektora dobit će priliku za obavljanje pripravničkog staža koji im je prijeko potreban za samostalan rad – poručio je u petak putem društvenih mreža ministar zdravstva RH Vili Beroš.

– To omogućuje zapošljavanje gotovo svih pripravnika koji imaju obvezu odrađivanja pripravničkog staža. Rezultat je to zajedničkih napora Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji su pronašli dodatna sredstva kako bi omogućili svim pripravnicima ulazak u zdravstveni sustav – zaključio je Beroš.

– Razgovarali smo o tome na Vladi, i jednostavno smo rekli da moramo osigurati financiranje za naše pripravnike. A sve je to na tragu činjenice da je prije dvije godine bilo osigurano 2200 mjesta, potom 1200 za prošlu godine, a ove vrlo malo. Napravili smo dodatan napor i osigurali putem HZZO-a za sljedeću godinu 2000 mjesta na čemu im zahvaljujem – kazao je za RTL ministar Vili Beroš.

Podsjetimo, prema Pravilniku o pripravničkom stažu zdravstvenih radnika, spomenute struke nakon završetka škole dužne su odraditi pripravnički staž od 12 mjeseci kako bi uopće stekle uvjete za polaganje stručnog ispita. Bez polaganja tog ispita i dobivanja licence za samostalan rad ne mogu raditi u struci. Pripravnički staž ukinut je tek dijelom, i to liječnicima, medicinskim sestrama, stomatolozima, farmaceutima, primaljama i biokemičarima koji su počeli školovanje od 2013. godine.

Glavni problem je što se za pripravnički staž čeka od nekoliko mjeseci do nekoliko godina, i to zbog iznimno malih kvota. Tako je, primjerice, ove godine natječaj za stažiranje bio obustavljen zbog COVID-a te je u rujnu omogućeno samo 170 pripravničkih mjesta na razini cijele zemlje za sva zdravstvena zanimanja.

Pročitajte još

NEZNATNO JEFTINIJE Od utorka nove cijene goriva

Dulist

Banožić izašao iz bolnice, liječenje nastavlja kod kuće

Dulist

Od ponoći nove cijene goriva

Dulist