Hrvatska

Dobre vijesti za pripravnike u zdravstvu, Beroš: ‘Sljedeće godine osigurali smo im 2000 mjesta’

Dobre vijesti za pripravnike u zdravstvu, Beroš: 'Sljedeće godine osigurali smo im 2000 mjesta'

Sljedeće godine 2000 pripravnika iz zdravstvenog sektora dobit će priliku za obavljanje pripravničkog staža koji im je prijeko potreban za samostalan rad – poručio je u petak putem društvenih mreža ministar zdravstva RH Vili Beroš.

– To omogućuje zapošljavanje gotovo svih pripravnika koji imaju obvezu odrađivanja pripravničkog staža. Rezultat je to zajedničkih napora Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji su pronašli dodatna sredstva kako bi omogućili svim pripravnicima ulazak u zdravstveni sustav – zaključio je Beroš.

– Razgovarali smo o tome na Vladi, i jednostavno smo rekli da moramo osigurati financiranje za naše pripravnike. A sve je to na tragu činjenice da je prije dvije godine bilo osigurano 2200 mjesta, potom 1200 za prošlu godine, a ove vrlo malo. Napravili smo dodatan napor i osigurali putem HZZO-a za sljedeću godinu 2000 mjesta na čemu im zahvaljujem – kazao je za RTL ministar Vili Beroš.

Podsjetimo, prema Pravilniku o pripravničkom stažu zdravstvenih radnika, spomenute struke nakon završetka škole dužne su odraditi pripravnički staž od 12 mjeseci kako bi uopće stekle uvjete za polaganje stručnog ispita. Bez polaganja tog ispita i dobivanja licence za samostalan rad ne mogu raditi u struci. Pripravnički staž ukinut je tek dijelom, i to liječnicima, medicinskim sestrama, stomatolozima, farmaceutima, primaljama i biokemičarima koji su počeli školovanje od 2013. godine.

Glavni problem je što se za pripravnički staž čeka od nekoliko mjeseci do nekoliko godina, i to zbog iznimno malih kvota. Tako je, primjerice, ove godine natječaj za stažiranje bio obustavljen zbog COVID-a te je u rujnu omogućeno samo 170 pripravničkih mjesta na razini cijele zemlje za sva zdravstvena zanimanja.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist