Hrvatska

PLENKOVIĆ O KREDITNOM REJTINGU ‘Moody’s je prepoznao pravovremenu reakciju Vlade u ovoj krizi’

plenkovic

Agencija Moody’s podigla je u petak kreditni rejting Hrvatske za jedan stupanj, iz ‘Ba2’ u ‘Ba1’, što je najviša razina u neinvesticijskoj kategoriji. Tim povodom javnosti se obratio premijer Andrej Plenković koji je naglasio kako se radi o jednoj od tri svjetske agencije koje su Hrvatskoj podigle kreditni rejting te je dodao kako je Moody’s najkonzervativnija od njih.

-Sad smo jednu stepenicu ispod investicijskog rejtinga. Ono što je posebno važno u ocjeni koju je objavio Moody’s je vrlo jasno prepoznata politika Vlade RH u ovoj kriznoj situaciji i kada je riječ o pravovremenoj reakciji na ekonomske i financijske posljedice COVID-19, na kvalitetnu suradnju s HNB-om. Cijelo vrijeme govorimo da smo u proljeće poduzeli korake da održimo financiranje države i prihode koji su nam u tom trenutku bilo potrebnim, a nismo ih mogli ubirati na uobičajeni način – rekao je Plenković naglasivši kako je iskorak kod agencije Moody’s pozitivna vijest te da je Hrvatska nadomak još jednog koraka koji će je svrstati u investicijsku kategoriju.

Premijer Plenković govorio je i o uvođenju eura te je naglasio kako bi Hrvatska mogla kunu za euro zamijeniti u 2023. Na konferenciji je bilo govora i o zdravstvenom sustavu pa je tako premijer rekao da je u petak prema Kliničkim bolničkim centrima u Hrvatskoj upućeno 868 milijuna kuna.

-Istodobno je 472 milijuna kuna pušteno županijskim bolnicama. Dakle, 1,34 milijardi kuna jučer je realizirana. To se odnosi na obveze koje su imale zdravstvene ustanove – istaknuo je premijer.

Premijer Plenković iskoristio je priliku te odgovorio predsjedniku Zoranu Milanović na oštre riječi koje mu je uputio vezane za ‘tvrdu kohabitaciju’ koja ‘nije za kilavce’.

-Shvatio sam kuda to sve zajedno ide. Sve više se pojavljuje ta neka vrsta opsjednutosti. Mislim da je Milanović opsjednut s tim čime se ja bavim. Vidim da nastoji jako podcijeniti aktivnost koju sam imao za vrijeme diplomatskih mandata u Bruxellesu i Parizu. Kod samog podnošenja za članstvo u EU i u logistici. To je sve bilo u vrijeme dok sam bio tamo. Što je on napravio u Bruxellesu u svoje tri godine dok je bio tamo? Kupio polovan auto u Bruxellesu. Mojih pet godina u Parizu su meni jako pomogle. On je gotovo veći stalker od Marasa. Što se tiče svih teza o tvrdoj kohabitaciji, cmizdrenju i kilavcima, ne znam je li možda kilavac netko tko patriotski pada s Patrije. Vidim da je opsjednut košarkom, dajem mu deset golova razlike kadgod hoće – poručio je Plenković.

Pročitajte još

GLUMICA ZRINKA CVITEŠIĆ Ne sjećam se kad mi je netko toliko prirastao srcu kao što je Jele

Ivana Mijić Vulinović

HRT uveo cjelogodišnju pristojbu: Iznajmljivači apartmana nezadovoljni novom odlukom

Dulist

Prvi rast stanovništva u Hrvatskoj nakon desetljeća iseljavanja

Dulist