DuList IN

GASTRO I GIFT SHOP ‘TERRA CROATICA’ Hrvatske gastro delicije i suveniri inspirirani tradicijom u srcu Grada

Unutar povijesnih zidina, u Ulici od Puča, smjestio se gastro i gift shop ‘Terra Croatica’. Ova butiga u srcu Grada predstavlja gastronomsku ponudu iz različitih dijelova Hrvatske, kao i tradicionalne suvenire i umjet­nička stvaralaštva. Na policama se mogu pronaći kvalitetni i s posebnom pažnjom birani proizvodi – od lokalnih maslinovih ulja, slavonske šljivovice do raznih proizvoda napravljenih od cijenjenih istarskih tartufa. Vlasnica butige Danijela Klešković naglašava kako ukupno imaju čak osamdeset dobavljača.

blank

— Surađujemo s dvjema kućama tar­tufa iz Istre. U ponudi tako imamo maslinova ulja s tartufima, acceta bal­samica, pesta, čak i čips, čokolade te nutellu od tartufa. U ponudi imamo sve artikle od tartufa koji postoje! Naravno, mogu se kupiti i cijeli tar­tufi, bijeli i crni, ali i posebni noževi za rezanje. Imamo lijepu ponudu meda od proizvođača s našeg područja, ali i iz Slavonije. Naši posjetitelji mogu kupiti vrhunska maslinova ulja i vina, razne likere i rakije te začine. Mogu birati između velikog izbora raznih slastica – od marmelada do čokolada s lavandom i ljutom narančom – ističe nam Klešković.

blank

Gastronomsku priču u sklopu butige ‘Terra Croatica’ vlasnica je počela graditi prije devet godina, a na to ju je posebno potaknula ljubav prema hrani i delicijama.

Motivi Grada
Također, u ovoj butizi u Ulici od Puča mogu se pronaći kozmetički proi­zvodi napravljeni od lavande i ruže. U ponudi imaju i suvenire, među kojima su neizostavni kipići s likom našeg Parca te slike dubrovačkih umjetnika. Čim uđete u butigu, ne možete ne primijetiti posuđe od bračkog kamena, kao i daske za rezanje napravljene od drva masline.

blank

Vrijedi istaknuti kako su prije četiri godine odlučili upotpuniti svoju ponudu suvenira, i to s vlastitim proizvodima u sklopu branda ‘Bural’. Riječ je o dubrovačkom brandu tekstil­nih proizvoda za kuhinju i dom. Rođen u Dubrovniku, dosljedan je svojem imenu koje na dubrovačkom dijalektu znači – komoda ili škrinja. Njihova kolekcija sadrži liniju kuhinjskih krpa, pregača, kuhinjskih rukavica, podme­tača, držača za lonce i košara za kruh te bursi za spenzu sa stiliziranim moti­vima Dubrovnika.


— Bural je autentični hrvatski proi­zvod, koji udovoljava svim najmoder­nijim svjetskim trendovima. Ekološki je osviješten, zaigranog dizajna, tradi­cionalan i moderan istovremeno, tra­jan i kvalitetan te svestran u primjeni. Ukratko, poklon za mnoge prigode, a i za svaku osobu. Buralova priča je priča o izvrsnoj suradnji dizajnera i proizvo­đača, krojačkih obrta i manufaktura, a za grafike je zaslužan Nikša Selmani. Namjeravamo nastaviti s proizvod­njom novih proizvoda kao što je kera­mičko posuđe – rekla je Klešković.

blank

Na njihovim se policama također mogu pronaći dvije kuharice, jedna koju je napisala Jadranka Ničetić te druga Ana-Marije Bujić.

Otvoreni tijekom zime
Vlasnica ‘Terre Croatice’ Danijela Klešković naglašava da inače već uku­pno dva desetljeća posluje u povije­snoj jezgri. Svih dvadeset godina, tije­kom zimskog razdoblja, svoja su vrata uvijek držali otvorenima.
— Dubrovnik i povijesna jezgra zaslužuju ponudu i ne zaslužuju zatvorena vrata s papirom na pro­zorima. Otvoreni smo uvijek za naše sugrađane kojima dajemo 20 posto popusta – naglasila je Kleško­vić.

blank

Kad se vratila unatrag, na same svoje početke poslovnog djelova­nja u turizmu, kaže da je Grad prije bio centar s raznim obrtima. ‘Sve je bilo ovdje’, ističe Klešković. No, ipak dodaje kako Grad i dalje ima posebnu čar. ‘Za mene je jedan i jedini’, reći će. Prošla godina je, priznaje, bila teška i nešto što nitko nije očekivao, no ipak s optimizmom gleda naprijed i na iduće razdoblje.

Foto Zvonimir Pandža / Privatna arhiva

Pročitajte još

ZABILJEŽENA LJEPOTA Važno je ‘uhvatit’ trenutak

Zvonimir Pandža

SUBOTNJI ĐIR Uvala puna šetača u objektivu našeg Zvone

PROMOCIJA TRADICIJSKIH VRIJEDNOSTI Uskoro novo tematsko događanje ‘Festival peljeških podruma’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija