Koronavirus u HrvatskojUrednički izbor

ŠIRE DUBROVAČKO PODRUČJE Od ponedjeljka rade kafići s taracama, dio djece se vraća u školske klupe

ŠIRE DUBROVAČKO PODRUČJE Od ponedjeljka rade kafići s taracama, dio djece se vraća u školske klupe

Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije zatražio je od Stožera CZ RH izmjene Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za više jedinica lokalne samouprave na jugu Hrvatske, a s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju.

Za šire dubrovačko područje, odnosno Grad Dubrovnik te općine Janjina, Ston, Dubrovačko primorje, Župa dubrovačka i Konavle dozvoljava se rad otvorenih terasa u ugostiteljskim objektima, ali se radno vrijeme ograničava od 7 do 19 sati.

Zabrana rada terasa ostaje na snazi za područje doline Neretve, kao i općine Orebić, Trpanj te jedinice lokalne samouprave na otoku Korčuli.

Napominjemo kako mjerama i dalje nisu obuhvaćeni otok Lastovo ni otok Mljet.

Mjere će stupiti na snagu u ponedjeljak 12. travnja i trajati do nedjelje 25. travnja kada će se ponovno razmatrati s obzirom na epidemiološku situaciju u kojoj ćemo se tada nalaziti.

Na sjednici Stožera je istaknuto kako se nove mjere donose sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, gdje je na širem dubrovačkom području zabilježen pad od 9 posto u 7-dnevnoj kumulativnoj incidenciji, odnosno 14 posto u 14-dnevnoj, a gledajući od najgoreg dana u ožujku do danas je pad broja novozaraženih od 36 posto.

S druge strane na Korčuli i predjelu doline Neretve još uvijek se radi o rastu spomenutih indikatora, iako je u Neretvi situacija nešto lošija nego na Korčuli.

Odluku je Stožer donio nakon sjednice održane u petak sukladno preporuci Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije i nakon održanih sastanaka s čelnicima jedinica lokalne samouprave.

Podsjetimo, i dalje su na snazi odredbe kojima je zabranjeno održavanje svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 15 osoba na jednom mjestu, na privatnim okupljanima i svečanostima može biti prisutno najviše do 8 osoba iz najviše 2 različita kućanstva, poslodavcima se preporučuje organizirati rad od kuće, odnosno u smjenama te uvesti klizno radno vrijeme gdje god je to moguće.

Također, Stožer CZ DNŽ još jednom napominje kako lokalni Stožeri civilne zaštite imaju obvezu pojačanog nadziranja provođenja mjera na svojim područjima, a posebno se apelira na građane i napose ugostitelje na poštivanje epidemioloških mjera o čijim će rezultatima ovisiti daljnje posljedično popuštanje ili pooštravanje istih.

Također, Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije dao je preporuke osnivačima osnovnih i srednjih škola na području županije po kojima dolazi do izmjena načina pohađanja škola u više jedinica lokalne samouprave.

Sukladno preporukama od ponedjeljka 12. travnja do 25. travnja na dubrovačkom području (Dubrovnik, Župa dubrovačka i Konavle) osnovne škole idu po mješovitom modelu B, dok u srednjim školama ostaje preporuka za model C osim završnih razreda srednjih škola.

U dolini Neretve za sve škole je preporučeno provođenja modela C osim za učenike završnih razreda srednjih škola, a za općine na poluotoku Pelješcu, otoku Korčuli, Lastovu i Mljetu preporuča se uvođenje modela A uz dogovor svake škole pojedinačno s nadležnim epidemiologom.

Pročitajte još

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Darko Tipurić: Hrvatska ne sluša ekonomiste i nema strategiju! Što nakon 2027. kad ostanemo bez bespovratnih sredstava iz EU?

Barbara Đurasović

[FOTO] KORAK DO FINALA Jugaši pobijedili u polufinalu Prvenstva Hrvatske!

Dulist