Grad

Gašenjem kamera izgasio se i ŠRC Montovjerna

Gašenjem kamera izgasio se i ŠRC Montovjerna

Koliko je političarima važno slikavanje na otvorenju raznih radova i rezanju crvenih vrpci valjda već znaju i vrapci na grani. Nažalost postala je gotovo uobičajena praksa da se nakon gašenja kamera događa kolektivna amnezija, a praktički svi zaborave ono što su rekli niti deset minuta ranije. Istu sudbinu doživio je i športsko-rekreacijski park Montovjerna koji je pompozno ‘otvoren’ krajem 2013. godine.

Gdje je zapelo?
Kako je tada najavljeno, ŠRC Montovjerna trebao je dobiti i ugostiteljski objekt, kao i nadstrešnicu koja bi omogućila korištenje ‘centra’ za vrijeme kišnog vremena, no do današnjeg dana ništa od toga nije napravljeno. Na naše upite o tome što su učinili po pitanju ŠRC Montovjerna od njegova otvaranja iz Grada Dubrovnika su nam odgovorili – u futuru.
”Športsko rekreacijski centar Montovjerna sadrži športske terene za mali nogomet, košarku i basket, dječje igralište, sprave za outdoor fitness, dva stola za stolni tenis, boćalište, skate park i kuglanu sa slijepe.Obzirom da Grad Dubrovnik planira u prvoj polovini sljedeće godine u obližnjem naselju ”Čokolino” urediti boćalište sa dvije trake, a uz suglasnost Športskog amaterskog društva Montovjerna, prostor na kojem se sada na ŠRC Montovjerna nalazi boćalište prenamijenit će se u prostor sa spravama za ”street workout” čime će se ovaj prostor dodatno obogatiti novim sadržajima koji će sigurno naići na veliko zanimanje stanovništva”, stoji u odgovoru Grada Dubrovnika u kojem dalju pišu:
”Kako bi se prostor bolje nadzirao, održavao i zaštitio od vandalizma, na ovom će se prostoru po uzoru na neke slične prostore poput igrališta Hladnica, Kantafig i Torcida u Novoj Mokošici, pronaći pravna osoba koja će skrbiti o prostoru”, kažu nam iz Ureda gradonačelnika bez objašnjenja što su radili do sada, te nastavljaju u istom tonu:
”U tom smislu će Upravni odjel za gospodarenje nekretninama uskoro raspisati natječaj za davanje u zakup ŠRC Montovjerna čime bi se na tom prostoru otvorio primjereni ugostiteljski objekt i osigurali uvjeti za bolji nadzor nad prostorom kao i organizacija dodatnih sadržaja za mlade. Skrb o ŠRC Montovjerna vode dva upravna odjela. Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo brine o športskim sadržajima, dok prostor dječjeg igrališta uređuje Upravni odjel za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu”, stoji u njihovu odgovoru u kojem nije naznačeno što točno znači ‘davanje u zakup’, odnosno znači li to da bi se ‘javni sadržaji’ mogli uskoro početi naplaćivati?!

Ima čunjeva, nema kuglane
Poseban problem po pitanju ŠRC Montovjerna je i kuglana koja je otvorena na blagdan svete Lucije, 13. prosinca 2013. godine, zaštitnice slijepih i slabovidnih osoba. Nedugo nakon otvaranja izašlo je na vidjelo kako je za početak kuglana zbog svoje pozicije neprilagođena za korištenje kako slijepim i slabovidnim osobama, tako i drugim osobama s invaliditetom. Osim što nema prostora za ostaviti čunjeve, njezina pozicija čini je teško pristupačnom, a treba spomenuti kako je stup na koji se veže kugla u startu postavljen s krive strane. Još prošle godine pojavili su se i navodi kako je izvorna lokacija te kuglane trebala biti u Čokolinu, no iz Grada Dubrovnika to su opovrgnuli, uz poruku kako je sve dogovoreno s Udrugom za slijepe i slabovidne osobe.
Njihov komentar na ovu temu nismo uspjeli dobiti, no vrijedi se podsjetiti na riječi naših sugovornika koji su nam se, uz uvjet anonimnosti pojadali kada smo prvi put pisali o ovoj problematici.
– Ne želimo biti nezahvalni, no očito Grad Dubrovnik nije upoznat s načinom igranja u visećoj kuglani – istaknuli su nam tad.
– Postupak igranja je ovakav: kad zategnete kuglu, koja visi, ona bi se trebala zaljuljati udesno i obaliti čunjeve, a sada udara u stablo. Šteta, od cijelog igrališta, samo je kantun iskorišten, a da ne kažem koliko nam više prostora treba – istaknuo je naš sugovornik početkom ove godine.
-Tražili smo i nadstrešnicu, rekli su nam da nema novca, nemamo gdje niti ostaviti čunjeve, iako su nam, između ostalog, istaknuli i kako ćemo moći ostavljati čunjeve na istoj lokaciji. Tu je problem i kiše – kako bismo onda trebali igrati? Ljudi sigurno neće moći doći pješice – rekao je naš sugovornik, a na naš upit kako bi eventualno mogli doći do igrališta, odgovorio:
-Obećali su nam kombi. Kako će voziti, nikako nam nije jasno… Ne bismo htjeli nikog ‘pljuvati’, iz Grada Dubrovnika su imali najbolju namjeru. No, čini nam se kako je njima bilo bitno samo otvoriti kuglanu, a hoće li tko dolaziti ili ne – manje je bitna stvar. I ta situacija traje od 2008. godine. – istaknuo je početkom godine naš sugovornik. Nažalost, te riječi su više nego aktualne i danas.

Pročitajte još

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist