Zanimljivosti

‘Funkcionirat će – kako bude funkcioniralo!’

'Funkcionirat će - kako bude funkcioniralo!'

Dubrovnik, kao i ostatak Hrvatske, ima vrlo kratak rok za pomno isplanirati kako će se gospodariti otpadom.

Nakon što je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović javno obznanio kako smo uspjeli 'utući' 5 milijardi kuna vrijednih sirovina samo zato jer nismo pazili kako i što ćemo, gdje te kada bacati u smeće, sad kampanjski to ispravljamo, jer Europa to od nas želi i traži.
Tu je i novi Zakon o održivom gospodarenju otpadom, čije se prve odredbe odnose na povećano recikliranje, uspostavu reciklažnih dvorišta i odvojeno prikupljanje otpada u svakom domaćinstvu.

Zakon bi se provodio na razini lokalnih samouprava, općina i gradova, a sukladno tome, naravno, i u Dubrovniku, koji je ipak specifičan, s poteškoćama kao što je lokacija i gusta naseljenost.

O svemu tome duList je popričao s direktorom Čistoće Perom Kacigom, koji nažalost, još uvijek  nema odgovore na neka ključna pitanja.

NAJVEĆI PROBLEM LOKACIJA

– Ne mogu odgovoriti u ovom trenutku na pitanje poput onoga kako će se otpad raspoređivati i koliko će to koštati. Zakon je donesen, ali još ništa nije profunkcioniralo. Više ćemo odgovora znati nakon Nove godine. Naime, rok je šest mjeseci za rješavanje tih problema – ističe Kaciga.

– Nažalost, sad vam nemam odgovore ni na jedno pitanje, ali imamo još šest mjeseci. Dubrovnik je specifičan, u daleko većim problemima nego neki drugi gradovi, koji su široki i imaju dovoljno prostora. Teško je unutar grada naći kvalitetan prostor za takvo nešto, no maksimalno ćemo se potruditi da se iznađe neko rješenje za sve. Nije stvar niti cijene, niti možemo li ili ne imati razvrstavanje otpada, već je najveći problem lokacija – napominje Kaciga. 

Na pitanje ima li ikakvih pretpostavki kako će taj sustav izgledati, Kaciga odgovara da će funkcionirati jednostavno – onako kako bude funkcioniralo, te da Dubrovnik nema nikakvih problema s odvoženjem otpada iz grada prema drugim dijelovima Hrvatske.

– Bili smo na sastanku nedavno, pokušavamo još uvijek iznaći rješenje koje bi bilo pogodno za sve u Dubrovniku. Potreban nam je neki adekvatan prostor koji bi odgovarao i građanima, da što lakše dođu do njega, da bude dovoljno blizu i dovoljno daleko, jer ipak treba paziti i na to kako je Dubrovnik turistički grad. Treba nam prikladan prostor, no njega ipak određuje Grad Dubrovnik. Čistoća će raditi onako kako nam se kaže – zaključuje Pero Kaciga.

Pročitajte još

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist

SRIJEDA Pričaonica i radionica uskrsnih ukrasa za najmlađe

Dulist

U SAMOSTANU U PRIDVORJU Preduskrsne radionice za djecu

Dulist