DuList IN

FRANO STJEPOVIĆ ‘Napraviti dobar koktel je kao napraviti lijek!’

FRANO STJEPOVIĆ 'Napraviti dobar koktel je kao napraviti lijek!'

‘Kokteli svjetskog prvaka’, knjiga našeg poznatog i priznatog velemajstora za koktele Frana Stjepovića, predstavljena je ovaj petak u Hotelu Lapad.

Na prigodnom domjenku okupili su se kolege, prijatelji, renomirani stručnjaci i svi oni koji cijene rad ovog majstora, a sam Stjepović rado je podijelio svoja iskustva za DuList.

S više od stotinu diploma i pehara osvojenih na regionalnim, državnim, međunarodnim i svjetskim prvenstvima, Frano Stjepović je 1979. potvrđen kao velemojstor osvojivši prvo mjesto, titulu svjetskog prvaka! To je bio razlog zašto se ova knjiga upravo ovako zove.

– Od osvajanja prvog mjesta na svjetskom natjecanju, stalno sam s koktelima na svjetskim natjecanjima. Već godinama spremam recepture, obučavam mlađe kadrove, te kao predsjednik Hrvatske sekcije barmena sam svake godine na svjetskim manifestacijama – ističe za početak Stjepović, otkrivši i što knjiga ‘krije’.

– U njoj su i moje anegdote, uz recepture te načine kako pripremiti koktel. Dakle, ovo je jedna od rijetkih knjiga u kojima sam pokušao napraviti nešto čime bi se mogli služiti i početnici i profesionalci, knjiga vodi do načina kako na jednostavan način napraviti bilo kakav koktel, odnosno kako doći do željene recepture i koktela, kojim alkoholima, u koju čašu… – ističe Stjepović, napominjući i kako sadrži nevjerojatnih 500 i više recepata.

– Mnogi su svjetski recepti u njoj, oni najpoznatiji, ali i moji koje sam spremao tijekom godina te osvajao nagrade s njima u svijetu i na domaćim natjecanjima – napominje Stjepović, koji ističe kako mu je prvo svjetsko mjesto najdraža nagrada, no kako se kroz godine rijetko vraća s natjecanja a da ne nosi neku nagradu, pehar, pokal, priznanje…

-Možda je stvar toga što imam osobni osjećaj za kreiranje novih mješavina i prezentiranje dekoracija koje su također vrlo važne – jedan koktel mora imati izgled, aromu i okus! – kaže, otkrivši nam i recept za dobar koktel:

– Dobar feeling! Napraviti dobar recept za koktel je kao napraviti lijek – čim pogriješite malo u nekim sastojcima, dvije kapi više ili manje, to znači mijenjanje recepture i to više ‘ne štima’. Najvažniji je dobar osjećaj za spajanje mješavina i alkoholnih i bezalkoholnih stvari – ističe, a rado nam je otkrio i koji mu je osobno najdrai koktel.

– To je pravo pitanje! To bi bio Mai Tai ali u mojoj izvedbi, mada se sad najčešće kokteli, oni koji se spremaju posljednjih godina, su  oni koji su na bazi ruma i drugih sirupa, likera, sokova i alkoholnih sirupa – ističe Stjepović.

Je li se teško baviti barmenstvom, bilo je iduće pitanje.

– Da se opet rodim, opet bih bio barmen, radio istu stvari! To je vrlo lijep poziv, u kontaktu ste s ljudima, no morate voditi i računa, budući da ste stalno među bocama, da ne biste došli u iskušenje pa popili koju kap više. Kad radiš ne pij, a kad piješ ne radi! – savjetuje ovaj velemajstor, koji je dodao i osobni savjet svima koji rade u turizmu i ugostiteljstvu:

‘Nemojte napraviti od prijatelja gosta, već radite od gosta prijatelja!’

Pročitajte još

ZVIJEZDE PJEVAJU Mihi oduševio i prošao u finale, Lejla ispala

Dulist

[FOTO] MATURALNA VEČER Pomorci uplovili u svijet odraslih

Dulist

Pogledajte majicu koju je Mihovil Španja nosio u polufinalu Zvijezde pjevaju

Dulist