Grad

Franković: Zahvaljujući digitalnoj transformaciji Gradska uprava ima povećanu učinkovitost i produktivnost

Franković: Zahvaljujući digitalnoj transformaciji Gradska uprava ima povećanu učinkovitost i produktivnost

Zadnjeg dana Susreta gradonačelnika i poduzetnika – 48 SATI koji se održava u Puli od 24. do 26. studenoga, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sudjelovao je na okruglom stolu na temu „Digitalno i transparentno“.

Digitalna transformacija lokalnih samouprava i participacija građana u odlučivanju budućnost je daljnjeg razvoja gradskih uprava, o čemu su uz gradonačelnika Frankovića razgovarali gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, Marko Ignjatović iz tvrtke Libusoft Cicom, Hrvoje Sagrak iz tvrtke Infodom te Anita Lacmanović iz tvrtke SAP.

Grad Dubrovnik sustavno koristi nove digitalne tehnologije i Smart City koncepte te potiče njihovu implementaciju u svakodnevne radne procese u cilju povećanja sveukupne kvalitete života svojih građana ponajprije kroz sustav Otvoreni grad i participativno budžetiranje.

– Implementacijom sustava Otvoreni grad postigli smo to da su građani detaljno informirani o financijskom poslovanju Grada te im je olakšano poslovanje s lokalnom samoupravom i njenim upravnim tijelima. Omogućeno im je i sudjelovanje u upravljanju i donošenju odluka i to kroz projekt participativnog budžetiranja. Ovaj sustav predstavlja oblik neposredne demokracije putem kojeg građani odlučuju o raspodjeli dijela javnog novca te time izravno utječu na realizaciju projekata koji poboljšavaju kvalitetu njihovih života. Dodatna pogodnost koju je donijela digitalna transformacija gradske uprave, koju smo pokrenuli 2017. godine, ima rezultat u povećanoj učinkovitosti i produktivnosti – istaknuo je u svom izlaganju gradonačelnik Franković.

Govoreći o primjeni pametnih rješenja, naglasio je kako je Grad Dubrovnik prepoznat kao nacionalni predvodnik u digitalnoj spremnosti, a osim prednosti za građane, time se osigurava i najbolji doživljaj destinacije za posjetitelje.

Trodnevni Susret gradonačelnika i poduzetnika 13. godinu za redom organizirali su Udruge gradova u Republici Hrvatskoj i poslovni tjednik LIDER, a cilj je raspraviti i definirati mogućnosti suradnje javnog i privatnog sektora u svrhu poticanja razvoja lokalnih jedinica te predstaviti uspješne primjere i iskustva u područjima od zajedničkog interesa gradonačelnika i poduzetnika.

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist