Grad

FRANKOVIĆ U OBILASKU Lokrum spremno dočekao posjetitelje

FRANKOVIĆ U OBILASKU Lokrum spremno dočekao posjetitelje

Lokum je i ovu sezonu spremno dočekao sve svoje posjetitelje. U to se uvjerio i dubrovački gradonačelnik koji je otok obišao u pratnji ravnateljice Nikoline Grković i predsjednice Upravnog vijeća ustanove Zrinke Raguž.

Kako se ističe u priopćenju Grada Dubrovnika, otok se kontinuirano održava, a posebna pažnja pridaje se zaštiti i očuvanju šume te hortikulturnom praćenju parkovnog dijela otoka. Ravnateljica je prezentirala i novi sustav za navodnjavanje travnatih površina, kojeg su djelatnici Ustanove ugradili na gornjoj i donjoj livadi, kao i na površini bivšeg rasadnika. Između ostalog, prikazano je na koji način se u suradnji s Institutom za more i priobalje uređuju i hortikulturno održavaju Botanički vrt i staze.

Ravnateljica Grković istaknula je kako je u potpunosti uređen biljni pokrov u Maksimilijanovim vrtovima te kako je šuma na otoku Lokrumu u dobrom stanju, u odnosu na pojavu i djelovanje mediteranskog potkornjaka, s obzirom da se kontinuirano provode mjere zaštite šume.

Na Lokrumu je u tijeku i projekt obnove Benediktinskog samostana i Maksimilijanovog ljetnikovca za kojeg su, podsjetimo, krajem 2021. godine odobrena sredstva pomoći od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost namijenjena izradi projektne dokumentacije u svrhu uspostave Interpretacijsko-edukativnog i istraživačkog centra Lokrum.

Ravnateljica Nikolina Grković izvijestila je gradonačelnika i o implementaciji hidrantske mreže visoke zone, projekta koji će uskoro biti spreman za ishođenje uporabne dozvole. Ujedno je predstavila promišljanja o ugradnji novog sustava odvodnje otpadnih voda koji bi u budućnosti zamijenio biojame, restauraciji staze od Portoča do samostana, kao i Botaničkog vrta i njegovog budućeg razvoja, s naglaskom na unaprjeđenje postojećeg staklenika izgradnjom novog, odnosno osposobljavanje radnih prostora što će omogućiti rani uzgoj biljaka.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist