Grad

Franković o stanju na računima gradskih društava, Libertas u minusu 4,8 milijuna kuna

Franković o stanju na računima gradskih društava, Libertas u minusu 4,8 milijuna kuna

Prilikom preuzimanja dužnosti u lipnju 2017. godine, na računu društava u većinskom vlasništvu Grada Dubrovnika bilo je 23,2 milijuna kuna. Stanje računa danas (14. prosinca) iznosi 84,9 milijuna kuna – rekao je to na današnjoj press konferenciji gradonačelnika Mato Franković. Konferenciju je sazvao zbog prozivanja u javnosti koje je Grad Dubrovnik dobio po pitanju vođenja financija te o financijskom stanju društava u većinskom vlasništvu Grada Dubrovnika.

Franković o stanju na računima gradskih društava, Libertas u minusu 4,8 milijuna kuna

Detaljno je u tablici prikazao kako posluju društva, koji je njihov ukupni iznos bio na dan preuzimanja dužnosti te njihovo financijsko stanje u prosincu. Naglasio je kako su društva stabilna, no kako će većina njih zabilježiti manji promet, odnosno već jest, a neki su zabilježili i minus. Jedno o takvih društava je Libertas koje je u minusu 4,8 milijuna kuna. Usporedno s lipnjem 2017. godine taj iznos minusa bio je 11 milijuna kuna.

-Najveći utjecaj koronavirus je imao na poslovanje Libertasa zbog manjeg broja turista. Libertas će ovu godinu završiti s gubitkom od 7 milijuna kuna do čega smo došli unutarnjom preraspodjelom i drukčijom organizacijom. Projekcije su bile da će biti u gubitku od 30 milijuna kuna – naglasio je.

Franković o stanju na računima gradskih društava, Libertas u minusu 4,8 milijuna kuna

Vodovod Dubrovnik je na računu u lipnju 2017. imao 110 tisuća kuna, a danas ima 35 milijuna kuna. ‘Mislim da ovaj podatak jasno pokazuje kako se gospodari Vodovodom Dubrovnik’, rekao je Franković. Čistoća za ima 200 tisuća kuna manje na računu, nego što je to bilo u lipnju 2017. godine. U ovoj je godini ovo društvo zabilježilo 60 posto manje financijskog prometa nego lani.

Naveo je među ostalim kako je Sanitat Dubrovnik na računu 2017. imao 7,2 milijuna kuna, a danas ima 17,5 milijuna kuna te 171 tisuću eura. Također je naglasio kako je UTD Ragusa bila u minusu 4 milijuna kuna, a danas je u plusu 900 tisuća kuna i vraćen je veliki kredit koji je opterećivao ovo društvo. Lokrum je u 2017. imao 14,7 milijuna kuna na računu, a danas ima 11,4 milijuna kuna.

-Tu moramo napomenuti da je JU Lokrum donirala uređaj za mamografiju OB Dubrovnik, uređaje za ventiliranje i u posljednje dvije godine je izdvajala značajan iznos za Dubrovački savez športova – istaknuo je Franković.

-Iza nas je osam mjeseci zdravstvene i financijske krize, vrlo teškog razdoblja, a društva se nalaze u jako dobrom stanje spreman odgovarati na izazove koji su pred nama, i u potpunosti likvidna – rekao je Franković. Dodao je kako su primjenili sustav ‘cash poola’ unutar kojeg su članice društva u većinskom vlasništvu Grada Dubrovnika.

-Libertas Dubrovnik, koji je u minusu 4,8 milijuna, kamatom na minus ne plaća banci, nego plaća članicama poola čiji novac koristi. U trenutku kada bude trebao Libertasu minus od 4 milijuna kuna ili neki veći iznos, neće koristiti novac od banke, nego od društava koje su članice. Članice će teretiti Libertas za 2 posto kamate – objasnio je Franković.

Pročitajte još

[FOTO] Vrtlarovi djelatnici u proljetnom uređenju grada

Dulist

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist