Aktualno

FRANKOVIĆ O RAMPI PREMA SRĐU ‘Ništa nećemo napraviti bez suglasnosti stanovnika Bosanke. Nema šanse!’

FRANKOVIĆ O RAMPI PREMA SRĐU 'Ništa nećemo napraviti bez suglasnosti stanovnika Bosanke. Nema šanse!'

Ništa nećemo napraviti bez suglasnosti stanovnika Bosanke – poručio je s konferencije za medije ovog utorka gradonačelnik Mato Franković. On, je podsjetimo, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća najavio zabranu prometovanja od Bosanke do brda Srđ već za iduću sezonu. No, s tim rješenjem baš se i nisu složili stanovnici Bosanke iako gradonačelnik danas govori kako je upravo od mjesnog dbora stigao zahtjev o uvođenju zone posebnog prometnog režima na tom potezu.
-Nisam to ja tražio. Vidim da sad to ljudi ne žele. Nema problema. Nećemo tako. Samo želim ono što žele stanovnici Bosanke jer znam koliki težak problem imaju – rekao je gradonačelnik te napomenuo kako Grad Dubrovnik radi maksimalno na uklanjanju barijera po pitanju lijevog skretača za Bosanku.
-Vjerujem da ćemo vrlo skoro imati gotovo rješenje – rekao je te posebno istaknuo kako se jako založio da nakon Zatona lijevi skretač bude iduća investicija Hrvatskih cesta.
-Sto puta sam išao u Hrvatske ceste i tražio da započne taj projekt i krenuli su, projektirali, išli na građevinsku dozvolu i bili su spremni to raditi u idućoj godini. Čak je bila ideja ako se stigne, da se u ovoj godini to započne. Nažalost, zapeli smo na konzervatorima. Kad smo vidjeli kako smo zapeli, krenuli smo u rješavanje tog pitanja. Pronašli smo način, dobili smo jasna uputstva, uključilo se i Ministarstvo kulture vrlo korektno. Želimo to napraviti kao i dvotračnu cestu do Bosanke. Je li realno da ćemo je napraviti u nadolazećim godinama? Nije. Za to treba ogroman novac. Samo za izvlaštenje ceste do Bosanke treba više od 20 milijuna kuna plus izgradnja – objasnio je gradonačelnik.
Napomenuo je kako je s predsjednikom Mjesnog odbora Bosanka Lukom Paskojevićem imao izvrsnu suradnju.
-Vjerujem da ćemo skoro imati sastanak sa stanovnicima, već radimo na nekoliko različitih prijedloga kako riješiti problem. Ključno je po meni smanjiti pritisak prema brdu Srđ jer on generira nemoguć život stanovnika Bosanke. Silni broj osobnih automobila, taksi vozila, kombi vozila i mini buseva se voze cestom koja u naravi treba biti jednosmjerna, posebno od Bosanke do Srđa. Sa stanovnicima možemo pronaći rješenje da bude spremno za iduću sezonu. Ništa nećemo napraviti bez njihove suglasnosti. Nema šanse! – kategoričan je bio gradonačelnik.
Potom je istaknuo kad je u pitanju sama cesta, kako bi o njoj mogao govoriti i sat vremena, ali kako nijedan od tih grijeha nije njegov grijeh.
-Nemojmo zaboraviti da je iz Prostornog plana bila izbrisana cesta od Bosanke do Srđa. Grad je svojedobno opunomoćio tvrtku Golf razvoj za izradu projektne dokumentacije za izgradnju ceste od magistrale do brda Srđ. Tu je jako zapetljana situacija – rekao je te napomenuo kako je Golf razvoj smatrao da će se jedan dio te cestovne infrastrukture oduzeti od plaćenih komunalnih doprinosa itd.
Na pitanje kad se može očekivati početak gradnje lijevog skretača rekao je kako se nadam da će projektna dokumentacija biti gotova kroz dva do tri mjeseca, a onda će se s Hrvatskim cestama dogovoriti hoće li se s radovima početi iduće jeseni, ili će se možda stići već do proljeća iako je ‘teško vjerovati da to možemo stići’.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist