Aktualno

Što vas sve očekuje u Noći istraživača?

Europska noć istraživača održat će se u petak, 30. rujna, u Dubrovniku, Splitu, Zadru, Rijeci i u Puli. Sveučilište u Dubrovniku i ove godine sudjeluje u programu svojim aktivnostima. Istraživači diljem Lijepe naše za sve su posjetitelje pripremili bogat i zanimljiv program koji uključuje edukativne i kreativne radionice, eksperimente, predavanja, izložbe, igre i kvizove. Svi sadržaji su besplatni i otvoreni svim zainteresiranima, a održat će od 17:00 – 22:00 sati na adresi Ćira Carića 4. Program pogledajte u nastavku

Odjel za umjetnost i restauraciju

Program radionice „Papirovo novo ruho“ :
Prvi dio radionice uključuje izradu papira tradicionalnim načinom proizvodnje od ostataka papirnih predmeta (pripremu sirovine, mljevenje, rastvaranje papirne pulpe u vodi, izvlačenje formiranog lista papira na sito te stabiliziranje strukture nosioca za potrebe pisanja ili slikanja). Drugi dio radionice je kreativnog karaktera pri čemu će sudionici imati priliku od prethodno dobivenih listova izraditi vlastite personalizirane knjižice/blokove koje će moći ponijeti sa sobom. Za izradu vlastitih kreativnih likovnih modela koji će stajati na prvoj stranici sudionici će koristiti Snapmaker 3D printer. Na zadnjoj stranici knjižice nalazit će se receptura po kojoj će svi moći jednostavno izraditi papir i sami kod kuće.
izv.prof.dr.sc. Lucia Emanuele i doc. art. Tanja Dujaković
17:00 – 17:10h – Okupljanje sudionika i predstavljanje programa
17:10 – 18:15h – Izrada papira tradicionalnim načinom proizvodnje od ostataka papirnih predmeta
18:15 – 18:30h – Pauza
18:30 – 20:00h – Izrada personaliziranih likovnih modela za naslovnu stranicu bloka/knjižica
20:00 – 22:00h – Izrada i uvezivanje knjižica od prethodno proizvedenih recikliranih listova papira

Program radionice „Plastic is (not) fantastic“ :
Stvaranje velikih količina otpada, posebno plastičnog, sve je veća prijetnja našemu i zdravlju našeg okoliša. Cilj ove radionice je kroz umjetnički čin osvijestiti širu lokalnu zajednicu o važnosti zaštite okoliša i ponuditi kreativne mogućnosti recikliranja otpada. Budući da su u otpadu u moru često prisutne brojne plastične boce, kroz radionicu će se osmisliti i napraviti skulptura od plastičnih boca prikupljenih u akcijama čišćenja podmorja. Kroz umjetničku aktivnost ovaj će se otpad ponovo koristiti za stvaranje umjetničke skulpture koja će trajno ostati izložena u krugu Sveučilišta u Dubrovniku.
doc.dr.art Iris Lobaš Kukavičić i doc.dr.sc. Margarita Bego
17.00 – 17.15h – Okupljanje sudionika i predstavljanje programa
17.15 – 18.30h – Individualno oblikovanje skulptura (15-25 cm) upotrebom manjih dijelova plastike dobivenih recikliranjem iskorištenih plastičnih boca različitih boja i veličina. Kroz recikliranje, redizajn i umjetničko oblikovanje, polaznici će se upoznati s likovnom tehnikom kolažiranja i trodimenzionalnog oblikovanja.
18.30 – 18.45h – pauza
18.45 – 22.00h – zajedničko oblikovanje skulpture (riba), dimenzije 150x100x50 cm. Skulptura će biti izrađena od iskorištenih plastičnih boca različitih oblika, boja i veličina. Kroz izazov zajedničkog umjetničkog oblikovanja, polaznici će imati priliku međusobno surađivati, komunicirati, razvijati likovnu ideju i način oblikovanja.

Laboratorij za inteligentne autonomne sustave (LARIAT)

Program radionice „Zaronite s nama u svijet podvodne robotike“:
Sudionike radionice upoznat ćemo s podvodnim robotima, njihovim radom, senzorima i algoritmima koji ih pokreću. Predstavit ćemo i najveće izazove s kojima se roboti suočavaju u podvodnom ambijentu. Konačno, sudionici će imati priliku upravljati podvodnim robotima s ciljem prikupljanja otpada iz mora. Vjerujemo da će radionica doprinijeti povećanju svijesti o razmjerima problema zagađenja mora, izazovima, ali i doprinosima robotike u nastojanju da se ovaj problem riješi.
Vicko Prkačin, mag.ing. el. i Antun Đuraš, mag.ing. comp
17:15 – 18:00h – Zaronite s nama u svijet podvodne robotike
18:00 – 18:15h – Pauza
18:15 – 19:00h – Zaronite s nama u svijet podvodne robotike
19:00 – 19:15h – Pauza
19:15 – 20:00h – Zaronite s nama u svijet podvodne robotike
20:00 – 20:15h – Pauza
20:15 – 21:00h – Zaronite s nama u svijet podvodne robotike
21:00 – 21:15h – Pauza
21:15 – 22:00h – Zaronite s nama u svijet podvodne robotike

Pomorski odjel
Program radionice: „Plovim brodom pažljivo i more čuvam marljivo!“
Sudionici će imati priliku upoznati se s procesima upravljanja brodom na zapovjedničkom mostu (nautički simulator) kao i s procesima koji se odvijaju u strojarnici broda tijekom navigacije (brodostrojarski simulator). Upravljajući brodskim uređajima i sustavima sudionici će voditi navigaciju broda i na taj način osjetiti kompleksnost zadataka s kojima se svakodnevno susreću časnici na brodovima te steći uvid u to koja su sve znanja neophodna za sigurno vođenje broda i izbjegavanje nezgoda na moru.
Maro Car, dipl. ing. (nautički simulator)* i Ivica Krmek, dipl. ing. (brodostrojarski simulator)*
17:00 – 17:40h – Sprječavanje onečišćenja morskog okoliša adekvatnim vođenjem broda
17:40 – 18:00h – Pauza
18:00 – 18:40h – Sprječavanje onečišćenja morskog okoliša adekvatnim vođenjem broda
18:40 – 19:00h – Pauza
19:00 – 19:40h – Sprječavanje onečišćenja morskog okoliša adekvatnim vođenjem
19:40 – 20:00h – Pauza
20:00 – 20:40h – Sprječavanje onečišćenja morskog okoliša adekvatnim vođenjem
20:40 – 21:00h – Pauza
21:00 – 21:40h – Sprječavanje onečišćenja morskog okoliša adekvatnim vođenjem broda

*posjetitelji se dijele u dvije grupe od po maksimalno osam sudionika – jedna grupa ide u nautički simulator a druga u brodostrojarski, te se nakon 20 minuta mijenjaju.

Odjel za primjenjenu ekologiju

Program radionice: „Zakiseljavanje mora – što zapravo znamo?“
Acidifikacija (zakiseljavanje) mora naziv je za snižavanje pH i promjenu koncentracije karbonatnih i bikarbonatnih iona u stupcu mora, a posljedica je sve veće koncentracije ugljikovog dioksida u atmosferi. Tijekom radionice objasniti će se zašto i na koji način dolazi do acidifkacije mora, koje se kemijske promjene događaju te na koji način utječu na život u moru. Demonstrirati će se otapanje ugljikovog dioksida u vodi i moru, te će sudionici istražiti što se događa s ljušturama i kućicama morskih organizama kada pH mora postane prenizak.
Sanja Grđan, mag.ing.maricult., asistentica
18:00 – 18:45h – Acidifikacija mora – što zapravo znamo?
18:45 – 19:00h – Pauza
19:00 – 19:45h – Acidifikacija mora – što zapravo znamo?

Program radionice: „Kako znanost može biti zabavna“
Najmlađim sudionicima pokazati će se da su kemija i biologija zanimljive znanosti i da laboratorijski pokusi i proučavanje svijeta oko nas može biti zabavno. U kemijskom i biološkom laboratoriju sudjelovati će u aktivnostima prilagođenima njihovoj dobi. Crveni kupus nije samo zdrava namirnica za prehranu, već može poslužiti za dokazivanje kiselosti ili lužnatosti otopina. Bojanjem različitih napitaka sokom od crvenog kupusa naučiti će što znače dobivene boje u čaši s otopinom i kako se to koristi u laboratorijskim istraživanjima. Također, naučiti će da živi svijet nije samo ono što vidimo oko sebe. Ako zavirimo kroz mikroskop možemo otkriti mnoštvo sitnih bića koje ne vidimo golim okom, a koja imaju važne uloge u svim ekosustavima.
izv. prof. dr. sc. Marijana Pećarević
17:00 – 17:40h – Kako znanost može biti zabavna
17:40 – 18:00h – Pauza
18:00 – 18:40h – Kako znanost može biti zabavna
18:40 – 19:00h – Pauza
19:00 – 19:40h – Kako znanost može biti zabavna

Program radionice: „Jadran se grije i hladi – uzroci i posljedice“
Temperatura mora u najvećoj mjeri ovisi o toplinskoj energiji koju prima od Sunca, a na temperaturu u Jadranskom moru veliki utjecaj ima i izmjena vodenih masa kroz Otrantska vrata. Što se događa kad temperature mora rastu te kako porast temperature mora utječe na njegove stanovnike, kopno i ljude čut će se na predavanjima tijekom Europske noći istraživača.
izv.prof.dr.sc. Ana Bratoš Cetinić
18:30 – 19:30h – Jadran se grije i hladi – uzroci i posljedice
19:30 – 19:45h – Pauza
19:45 – 20:45h – Jadran se grije i hladi – uzroci i posljedice

Program radionice: „Rani razvoj ježinaca“
Bodljikaši i viši kralježnjaci su međusobno vrlo različiti promatramo li opću građu i tjelesni ustroj kod te dvije skupine. Međutim, promatramo li embrionalni razvoj, ustanovit ćemo da postoje velike sličnosti, osobito u ranim fazama razvoja. Rani embrionalni razvoj morskih ježinaca je vrlo sličan ranom embrionalnom razvoju ljudi i drugih kralješnjaka (stadiji od oplodnje do gastrulacije gotovo su identični). Ježinci se često koriste kao modelni organizam i odlični su modelni organizmi za provođenje različitih biokemijskih, toksikoloških, ekoloških i molekularnih studija.
izv.prof.dr.sc. Sanja Tomšić
20:00 – 20:50h – Rani embrionalni razvoj – ježinac kao modelni organizam
20:50 – 21:00h – Pauza
21:00 – 22:00h – Rani embrionalni razvoj – ježinac kao modelni organizam

Pročitajte još

MALIŠANI IZ PALČICE O SVETOM NIKOLI ‘Sestra je zločesta pa bolje da njoj dođe Krampus’

Dulist

PRODAJA IDE, HRANA SE NE BACA U pulskoj pekarnici dva ‘kruha od jučer’ nude za 7 kuna

Dulist

Predsjednik Zoran Milanović stiže na obilježavanje Dana dubrovačkih branitelja

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija