Aktualno

MINISTARSTVO O RASKRIŽJU BOSANKA Rekonstrukcija nije upitna, ali zasjeci moraju biti uklopljeni u krajolik padine Srđa

Rekonstrukcija raskrižja Bosanka nije upitna – poručuju za DuList iz Ministarstva kulture. Naime, predsjednik Mjesnog odbora Bosanka Luko Paskojević za tiskano izdanje DuLista izjavio je kako je rekonstrukcija raskrižja na D-8 prema Bosanci +pala’ na izdavanju građevinske dozvole.
—Hrvatske ceste su dovele projekt do samog kraja. To je trebalo ovo ljeto biti napravljeno. Hrvatske ceste su o svom trošku napravile projekt, provelo se izvlaštenje te za to postoji pravomoćno rješenje, kao i lokacijska dozvola. Sve je to ‘palo’ na izdavanju građevinske dozvole. Konzervatori su prošle godine odbili dati suglasnost za građevinsku dozvolu – rekao je među ostalim Paskojević, a na temu zatvaranja prometa od Bosanke do Srđa, što je najavio za iduću sezonu gradonačelnik Mato Franković.
Tragom njegovih informacija uputili smo upite investitoru, Hrvatskim cestama, ali i Konzervatorskog odjelu u Dubrovnik, odnosno nadležnom Ministarstvu kulture i medija. Zanimalo nas je zbog čega nije dana suglasnost za navedeni projekt te jesu li investitoru dali određene smjernice da daljnje korake.
– Konzervatorski odjel u Dubrovniku izdao je naime posebne uvjete za rekonstrukciju raskrižja Bosanka, odnosno za proširenje postojeće državne ceste DC 8 u kojima propisuje izradu procjene utjecaja na svjetsko dobro te mjere ublažavanja utjecaja navedenog zahvata. Prema Glavnom projektu oznake 2019/18-2 kojeg je izradio Projektni biro P 45 d.o.o. iz Zagreba u srpnju 2021. godine, proširenje postojeće prometnice planirano je zasijecanjem padine Srđa u dužini od 281 m, a visina zasjeka stijenske mase na mjestima je dvostruko viša u odnosu na postojeću – naglašavaju iz Ministarstva.
Dodaju kako je u Konzervatorskoj podlozi za kontaktnu zonu svjetskog dobra iz 2020. godine, koju je izradilo Ministarstvo kulture i medija, područje Srđa ocijenjeno vrlo visokom osjetljivošću s obzirom na iznimni krajobrazni značaj njegovih južnih padina i vizualnu izloženost u zajedničkom pogledu na svjetsko dobro.
-Na zajedničkom sastanku predstavnika Ministarstva kulture i medija i predstavnika Hrvatskih cesta, uz konzultacije s Konzervatorskim odjelu u Dubrovniku, zaključeno je da će Glavni projekt rekonstrukcije raskrižja Bosanka uključiti vizualizaciju zahvata s prijedlogom mjera ublažavanja negativnog vizualnog utjecaja kako bi se zasjeci odgovarajućom obradom uklopili u prirodni krajolik padina Srđa – zaključuju.
Odgovor Hrvatskih cesta još čekamo.

Pročitajte još

Učenik Medicinske škole Ante Marević drugi na WorldSkills natjecanju

Dulist

S tržišta se povlači lijek za olakšavanje disanja

Dulist

Od sutra dozvoljene posjete pacijentima u Općoj bolnici Dubrovnik

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija