Aktualno

MINISTARSTVO O RASKRIŽJU BOSANKA Rekonstrukcija nije upitna, ali zasjeci moraju biti uklopljeni u krajolik padine Srđa

Rekonstrukcija raskrižja Bosanka nije upitna – poručuju za DuList iz Ministarstva kulture. Naime, predsjednik Mjesnog odbora Bosanka Luko Paskojević za tiskano izdanje DuLista izjavio je kako je rekonstrukcija raskrižja na D-8 prema Bosanci +pala’ na izdavanju građevinske dozvole.
—Hrvatske ceste su dovele projekt do samog kraja. To je trebalo ovo ljeto biti napravljeno. Hrvatske ceste su o svom trošku napravile projekt, provelo se izvlaštenje te za to postoji pravomoćno rješenje, kao i lokacijska dozvola. Sve je to ‘palo’ na izdavanju građevinske dozvole. Konzervatori su prošle godine odbili dati suglasnost za građevinsku dozvolu – rekao je među ostalim Paskojević, a na temu zatvaranja prometa od Bosanke do Srđa, što je najavio za iduću sezonu gradonačelnik Mato Franković.
Tragom njegovih informacija uputili smo upite investitoru, Hrvatskim cestama, ali i Konzervatorskog odjelu u Dubrovnik, odnosno nadležnom Ministarstvu kulture i medija. Zanimalo nas je zbog čega nije dana suglasnost za navedeni projekt te jesu li investitoru dali određene smjernice da daljnje korake.
– Konzervatorski odjel u Dubrovniku izdao je naime posebne uvjete za rekonstrukciju raskrižja Bosanka, odnosno za proširenje postojeće državne ceste DC 8 u kojima propisuje izradu procjene utjecaja na svjetsko dobro te mjere ublažavanja utjecaja navedenog zahvata. Prema Glavnom projektu oznake 2019/18-2 kojeg je izradio Projektni biro P 45 d.o.o. iz Zagreba u srpnju 2021. godine, proširenje postojeće prometnice planirano je zasijecanjem padine Srđa u dužini od 281 m, a visina zasjeka stijenske mase na mjestima je dvostruko viša u odnosu na postojeću – naglašavaju iz Ministarstva.
Dodaju kako je u Konzervatorskoj podlozi za kontaktnu zonu svjetskog dobra iz 2020. godine, koju je izradilo Ministarstvo kulture i medija, područje Srđa ocijenjeno vrlo visokom osjetljivošću s obzirom na iznimni krajobrazni značaj njegovih južnih padina i vizualnu izloženost u zajedničkom pogledu na svjetsko dobro.
-Na zajedničkom sastanku predstavnika Ministarstva kulture i medija i predstavnika Hrvatskih cesta, uz konzultacije s Konzervatorskim odjelu u Dubrovniku, zaključeno je da će Glavni projekt rekonstrukcije raskrižja Bosanka uključiti vizualizaciju zahvata s prijedlogom mjera ublažavanja negativnog vizualnog utjecaja kako bi se zasjeci odgovarajućom obradom uklopili u prirodni krajolik padina Srđa – zaključuju.
Odgovor Hrvatskih cesta još čekamo.

Pročitajte još

Tko je bez struje u utorak i četvrtak?

Dulist

Smanjene cijene dizela i benzina, plavi dizel zamrznut

Dulist

TRODNEVNICA SVETOM MIHAJLU Lapađani se pripremaju za blagdan svoje župe

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija