Aktualno

Franković izabran za predsjednika Koordinacijskog vijeća Urbanog područja Dubrovnik

Franković izabran za predsjednika Koordinacijskog vijeća Urbanog područja Dubrovnik

Gradonačelnik Grada Dubrovnik Mato Franković izabran je za predsjednika Koordinacijskog vijeća Urbanog područja Dubrovnik na u ponedjeljak održanoj konstituirajućoj sjednici. Koordinacijsko vijeće sastoji se od načelnika i gradonačelnika jedinica lokalne samouprave u sastavu urbanog područja, a operativno organizira funkcioniranje ITU mehanizma u financijskoj perspektivi 2021.-2027 na svom području. Za zamjenika predsjednika ovog tijela izabran je načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić.

Na konstituirajućoj sjednici Koordinacijskog vijeća prezentiran je pregled realiziranih aktivnosti za korištenje sredstava iz ITU mehanizma u navedenoj financijskoj perspektivi kao i koraci u izradi Strategije razvoja Urbanog područja Dubrovnik s provedbenim aktima, a nastavno na Odluku o pokretanju postupka izrade Strategije koje je Gradsko vijeće donijelo na sjednici održanoj 27. prosinca 2021. godine.

Naime, upravo je Strategija razvoja Urbanog područja Dubrovnik preduvjet za korištenje sredstava iz ITU mehanizma, a ista će biti dio obvezne dokumentacije koju će svi ITU gradovi, središta urbanih aglomeracija i urbanih područja trebati poslati u projektnoj prijavi na poziv kojeg će uskoro raspisati Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske Unije. Ukupna sredstva koja će kroz ovaj mehanizam biti na raspolaganju za 22 urbana područja u Republici Hrvatskoj iznose 5,16 milijardi kuna.

Putem mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) na ubranom području Dubrovnik pruža se mogućnost financiranja širokog spektra investicija, a koje, između ostalog, uključuju infrastrukturu predškolskog odgoja (radovi i opremanje vrtića), nabavu ekološki prihvatljivih vozila i voznog parka, ulaganja u javnu turističku te u zelenu infrastrukturu. Koristeći dostupna sredstva kroz ovaj mehanizam urbana područja mogu također ulagati u višenamjensku sportsku, edukacijsku, sigurnosnu i društvenu infrastrukturu, u razvoj ili nadogradnju digitalnih usluga  i proizvoda, izgradnju i opremanje poslovne infrastrukture za potrebe malog i srednjeg poduzetništva, kao i u  opremanje socijalne infrastrukture. Područja ulaganja uključuju kulturnu baštinu (građevinski i konzervatorski radovi na  objektima kulturne baštine) te tzv. Brownfield projekte, a koji obuhvaćaju bivše industrijske i vojne lokacije, onečišćena zemljišta, napuštene lokacije i objekte te njihovu obnovu i revitalizaciju, odnosno prenamjenu u objekte društvene, obrazovne, kulturne, sportske, turističke i druge namjene ili u zelene površine.

Podsjetimo, ITU mehanizam omogućuje integriranje sredstava iz različitih europskih fondova i operativnih program te ulaganja tih sredstava u aktivnosti kojima će se ojačati uloga gradova kao pokretača gospodarskog razvoja.

Odlukom ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Urbano područje Dubrovnik s Gradom Dubrovnikom kao grad središtem te općinama Dubrovačko primorje, Župa Dubrovačka i Konavle kao sastavnicama uspostavljeno je u srpnju 2021. godine.

Izvor: Grad Dubrovnik

Pročitajte još

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo