Grad

Franković i Uzinić o uređenju Graca i sjemenišne zgrade, stanovima i Ruđeru…

Gradonačelnik Mato Franković i biskup Mate Uzinić sastali su se kako bi porazgovarali o zajedničkim projektima Grada Dubrovnika i Dubrovačke biskupije.

Kako javljaju iz Grada Dubrovnika, razgovaralo se o projektima vezanim uz uređenje i privođenje svrsi prostora koji obuhvaćaju parking i park na Gradcu. Istaknuto je kako je potrebno u što skorijem vremenu u razgovore uključiti i Konzervatorski odjel te zajedničkim dijalogom i djelovanjem iznaći rješenje za uređenje parkirne zone i samog parka Gradac.

Jedna od tema razgovora bila je buduća suradnja između Grada Dubrovnika i Dubrovačke biskupije vezano uz korištenje prostora dvorane Visia za potrebe Kinematografa Dubrovnik.

Poseban naglasak na održanom sastanku stavljen je na suradnju između Grada Dubrovnika i Dubrovačke biskupije vezano uz planove Biskupije odnosno planirani projekt adaptacije i uređenja prostora sadašnje Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića. Prema najavama iz Dubrovačke biskupije cilj je urediti sjemenišnu zgradu u kojoj bi ostala Klasična gimnazija, ali bi se nastojalo dodati još i učenički dom. Biskup Uzinić uputio je molbu gradonačelniku Frankoviću da Grad Dubrovnik podrži ovaj projekt koji bi se nastojalo dijelom financirati iz sredstava fondova Europske unije. Prilikom uređenja zgrade sjemeništa plan je urediti i memorijalnu sobu dubrovačkom i hrvatskom znanstveniku Ruđeru Boškoviću.

Gradonačelnik Franković i biskup Uzinić složni su i kako Ruđeru Boškoviću velikom matematičaru, astronomu, geodetu, fizičaru, filozofu i isusovcu, čiju 230. godišnjicu smrti obilježavamo ove godine, nije posvećena dovoljna pažnja te kako će se zajedničkim nastojanjem i djelovanjem truditi to ispraviti.

Također, razgovaralo se i o pojedinim pitanjima koja se odnose na nekretnine u odnosu na koje su u tijeku postupci povrata imovine, a u kojima je nužna suradnja Dubrovačka biskupije i Grada Dubrovnika, osobito u pogledu predaje u posjed stanova koji su u napušteni i u derutnom stanju te zahtijevaju nužne radove sanacije radi sprječavanja daljnjeg propadanja, kao i u pogledu evidentiranja postojećih javnih površina, cesta, sportskih objekata i slično.

Između ostaloga na održanom sastanku razgovaralo se i o projektu Pastoralnog centra u Novoj Mokošici kojim bi se u budućnosti zadovoljile potrebe bogoslužja i pastoralnog rada Biskupije, ali i planovima Grada Dubrovnika o uređenju i adaptaciji zgrade u Ulici Ilije Sarake, a koju je temeljem ugovora Dubrovačka biskupija dala Gradu Dubrovniku u posjed za potrebe Osnovne škole Marina Getaldića.

Preuređenjem i adaptacijom postojeće zgrade osigurao bi se vlastiti prostor Osnovnoj školi Marina Getaldića, a povratkom učenika predmetne nastave u povijesnu gradsku jezgru oživio bi prostor unutar zidina.

Ujedno je dogovoreno kako će svi projekti župa na području Grada Dubrovnika koje sufinancira Grad Dubrovnik u budućnosti biti usuglašeni sa Biskupijom.

Pročitajte još

Obnavlja se cesta između Dubravice i Trstenoga, vrijednost radova 300 tisuća eura

Dulist

ZAPOČELI RADOVI VRIJEDNI 137 TISUĆA EURA Obnavlja se nogostup u Svetom Jakovu i Mokošici

Dulist

U Gruž stigle jelke, doznali smo cijene!

Dulist