DuList INKultura

FOTO/VIDEO Uživajte u raskoši ‘Labuđeg jezera’!

FOTO/VIDEO Uživajte u raskoši 'Labuđeg jezera'!

Gospino polje u utorak navečer bilo je mjesto čarobne ruske bajke – ‘Labuđeg jezera’, a publika je uživala u gracioznim pokretima i prekrasnoj glazbi slavnog Bolshoi teatra.

Praizvedba Čajkovskovog remek djela izvedena je 20. veljače 1877. U Moskvi i otad ne prestaje biti sinonim za ljepotu klasičnog baleta. Ne kaže se uzalud kako je upravo ‘Labuđe jezero’ i njegova praizvedba pravo rođenje ruskog klasičnog baleta. Naime, vsve do prije toga datuma glazba je bila povezana samo s pantomimom i plesnim dvoranama. Danas, 138 godina nakon prve izvedbe, Carski ruski balet predstavlja ovo remek-djelo kao balet u tri čina, kojeg su Dubrovčani prvi put imali priliku vidjeti…

‘Labuđe jezero’ jedna je od brojnih bajkovitih legendi o djevojci koja je pretvorena u pticu. U ovoj priči, zli čarobnjak baca čaroliju na lijepe djevojke pretvarajući ih u jato ptica, a samo noću one se mogu preobraziti u ljudske likove.
Mladi princ Siegfried jedne noći na jezeru upoznaje Odette princezu labudova. Duboko se u nju zaljubljuje i spreman je žrtvovati svoj život da je spasi. Daje obećanje da će je voljeti zauvijek.

Ovo obećanje, ako se održi, moglo bi spasiti Odette i njezine prijatelje od čarolije kojom su začarane. Međutim, princa je prevarila Odile (kći Zlog Čarobnjaka) koji je nevjerojatno sličila Odette. Princ kršeći svoje obećanje da će voljeti zauvijek osuđuje Odette I prijateljice da budu labudovi zauvijek. Shvaćajući što je učinio, Siegfried je očajan i Odette vidjevši njegovu tugu izražava svoju vječnu ljubav za njega. Zli Čarobnjak je zatečen njihovim nevjerojatno dubokim međusobnim osjećajima. Snaga ljubavi dokazuje da je jača od bilo koje magije I čarobnjaštva.

Carski ruski balet izvodi izvornu priču, ali sa sretnim završetkom, koji je odredio ruski vođa Staljin za vrijeme svoje vladavine u Sovjetskom savezu, tijekom tridesetih godina prošlog. Suptilnu reviziju i varijacije uveo je Gediminas Taranda, umjetnički direktor Carskog ruskog baleta.

 

Pročitajte još

[FOTO] Sjajni uspjesi dubrovačkih plesača na natjecanju u Splitu

Dulist

KONCERT U CRKVI MALE BRAĆE Obilježeno 220 godina smrti Ivana Mane Jarnovića

Dulist

IVANA MAROVIĆ IZ TAJLANDA ‘Jela sam škorpione, a otrovala se piletinom’

Dulist