Aktualno

FOTO/VIDEO Sjećanje na poginule Imoćane koji su branili Dubrovnik

FOTO/VIDEO Sjećanje na poginule Imoćane koji su branili Dubrovnik

Obljetnička komemoracija poginulim braniteljima iz Imotskog kod spomen obilježja u Trstenom odvila se ovog nedjeljnog jutra.

Štovatelji žrtve hrvatskih branitelja s područja Imotske krajine koji se svake godine okupljaju kod spomen obilježja u Trstenom, ove godine obilježavaju dva jubilarna događaja: 25-u obljetnicu oslobađanja Golubova kamena i 20-u obljetnicu podizanja spomenika Imotskim braniteljima u Trstenom.

Već puna dva desetljeća održava se ovaj komemorativni skup na datum 2. srpnja kada je 1992. godine oslobođen Golubov kamen, zloglasna neprijateljska utvrda iznad Rijeke dubrovačke, koju su zajedničkim snagama oslobodili pripadnici Hrvatske vojske i koja je kasnije simbolički odabrana za sjećanje na sve poginule Imoćane na južnom dubrovačkom bojištu.

Na Južnom bojištu tijekom ratnih operacija u obrani Domovine sudjelovalo je preko 5000 Imoćana. Njih 36 poginulo je, a stotinjak je ranjeno. Iza poginulih ostalo je 26-oro djece. Riječ je mahom o pripadnicima 115-te Imotske brigade HV-a i 3. Bojne 4. brigade HV-a.

Program koji tradicionalno provodi Zavičajni klub Imoćana u Dubrovniku, počeo je u nedjelju, 2. srpnja, u 11.30 sati kod spomenika ispod platana na kojem su uklesana imena 36 poginulih hrvatskih branitelja iz Imotske krajine, a nastavio se služenjem mise zadušnice koju je u mjesnoj crkvi Sv. Vida ove godine predvodio župnik i samostanski vikar Imotskog fra Zoran Kutleša. Naime, za fra Zorana Trsteno je osobito važno jer je njegov brat, imotski branitelj, poginuo upravo na Golubovu kamenu 2. srpnja 1992. godine.

Odrješenje kod spomenika braniteljima predvodio je fra Kristijan Stipanović, dekan Imotskog dekanata. Komemorativni događaj pratitla je Klapa Stina koja djeluje u sklopu Župne zajednice Kraljice neba i zemlje u Pločama.

P.P.Š./Zavičajni klub Imoćana u Dubrovniku

Pročitajte još

PRIDRUŽITE SE Studentska akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Dulist

NAKON ISPADANJA LEJLE Tarik Filipović odgovorio hejterima: ‘Vi ste psihopati i sadisti’

Dulist

‘LJETNI’ KADROVI Na Copacabani otvorena sezona kupanja!

Dulist