DuList IN

FOTO/VIDEO Mališani Palčice na drvenim konjićima trčali dubrovačku alku

djecja alka palcica naslovna

Četiri grupe predškolaca dječjeg vrtića Palčica u posljednja dva dana trčale su dječju alku, kao svojevrsno podsjećanje na dubrovačku alku ili igru palij, koja se stoljećima za Festu svetog Vlaha trčala u Dubrovniku.

Mališani Palčice prisjetili su se tako stare dubrovačke igre, koju je u 19. stoljeću zamijenila tombula, jašući drvene konjiće i gađajući prsten od kartona plastičnim kopljima.

Prvu dječju alku organizirao je Europski dom Dubrovnik, a nakon ove travanjske ista bi se trebala trčati i na jesen s novim predškolcima. Kako je istaknula Adriana Kremenjaš Daničić Europski dom Dubrovnik u Godini svetog Vlaha organizira niz aktivnosti za različite generacije, a jedna od njih je i dječja alka. Dubrovačka alka, koja je, istaknula je i starija od sinjske, koja pak jedina ima kontinuitet od 300 godina, trčala se od Sponze do katedrale na Festu svetog Vlaha, ali i 5. srpnja, na dan prijenosa ruke sv. Vlaha, kao i nekoliko puta u godini kada bi sam knez dao dozvolu.

-Igra je bila vrlo popularna. O tome svjedoče čak i sudski procesi jer su zabilježene tužbe protivničkih navijača koji su jedni drugima razbijali noseve. Mislim da ovdje u vrtiću do takvog slučaja neće doći, djeca zdušno navijaju, a svako dijete, kao i u staroj dubrovačkoj alci, trči tri puta. Nastoji se naravno pogoditi srida, kao i u Sinjskoj alci, i onda se bodovi zbrajaju – rekla je Kremenjaš Daničić, dodavši kako za razliku od Sinjske alke, ovu dječju trče i djevojčice.
– Igrom ne samo da podsjećamo na stare običaje vezane uz Svetoga Vlaha nego nastojimo razviti i dječju motoriku jer je važno danas djecu potaknuti da su što više na svježem zraku, da trče i kreću se – zaključila je predsjednica Europskog doma Dubrovnik Adriana Kremenjaš Daničić.

 

Pročitajte još

PRVI PLJESAK Najljepši glas Konavla je Marieta Milas!

Dulist

[FOTO] PUN GRAD TURISTA Điravaju, razgledavaju, fotografiraju se

Dulist

[FOTO] PLESNI STUDIO LAZARETI Sjajni rezultati na natjecanju u Mostaru!

Dulist