Grad

[FOTOKRITIKA] Umjesto poste za odmor, ‘posta’ za smeće između bazena i banke

[FOTOKRITIKA] Umjesto poste za odmor, ‘posta’ za smeće između bazena i banke

Svi oni koji žive u gradu, znaju koliko je dragocjen svaki metar četvorni koji se može dobro iskoristiti. Isto tako jako dobro znaju da je svaki neuređeni dio grada veliki minus u smislu javnog sadržaja, pa bio on tek ‘puko sjedanje’ na otvorenom.

Mnogi veliki europski i svjetski gradovi u dnevna odmarališta pretvaraju bilo kakav kantun, pa čak i betonski, svog grada. Sve se ‘iskoristi’. Pa ćete tako u metropolama naći skalinadu koja je ujedno odmaralište ili pak klupe uz parkirališta koje mogu biti break-time mjesto.

U samom srcu grada
Jedno takvo mjesto nalazi se u samom srcu Dubrovnika, između gradskog bazena i OTP banke. Znate one skaline kojima skratite put da ne idete okolokole preko DTS-a? E pa baš taj dio grada je u katastrofalnom stanju. Prepun je smeća, šuta, otpadaka, limenki, čikina… I tako dalje. Ono što smo pronašli zaista nas je osupnulo! Skaline, lijepi primjer urbane arhitekture, su također u lošem stanju.

Sve skupa ‘zaokruženo’ je neuređenim zelenilom, ponekad čak i miomirisima. Kakva šteta, jer prostor ovakvog potencijala uz minimalne korekcije – minimalna ulaganja i malo ‘šminkanja’, može zaista postati hip mjesto za odmor mladih, bili oni turisti, domaći… Uostalom, ako nitko i ne poželi sjesti i domoriti se na ovom mjestu, zašto ne urediti prostor? Ipak je – javna površina.

Pročitajte još

UKRAJINKA ANNA GADIATSKA Za mene je Dubrovnik postao drugi dom, jako sam sretna!

Maria Prkut

ZA 410 KORISNIKA Grad traži izvođače za izgradnju Doma umirovljenika ispod bolnice

Dulist

Dubrovnik domaćin konferencije KOKOSS

Dulist