Kultura

FOTO/IZLOŽBA VELIMIRA TRNSKOG ‘Svu vibraciju u prirodi pretočio sam na platno’

FOTO/IZLOŽBA VELIMIRA TRNSKOG 'Svu vibraciju u prirodi pretočio sam na platno'

U atriju Palače Sponza u srijedu navečer otvorena je izložba ‘Cvrčci prestaju pjevati u podne’ suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika, Velimira Trnskog.

Ovo je njegova 127. samostalna izložba, a njegova su djela bila izložena od Beiruta do Taipeija. Dubrovačkoj je umjetničkoj sceni itekako dobro znan, a ovoga puta u našem se Gradu predstavlja izložbom ovoga zanimljiva naziva.

– Zašto ovaj naziv? Radi se o tome da, čisto konceptualistički, kad vas jedan zvuk ili opip, neka manifestacija napadne, pa naglo prestane – onda onu drugu bolje čujete ili vidite. Kad su cvrčci prestali pjevati, na nebu je nastala tišina, bolje sam vidio ono što je oko mene – rekao je Trnski i dodao koja su mjesta bila glavna inspiracija za njegove slike.

– Na mojim prijašnjim slikama glavni motivi bili su gradska jezgra, zidine i ljudi koji su prolazili ulicama… Međutim sad sam, recimo tako, otkrio Konavle, Neretvu gdje sam pretprošle godine proveo nekoliko dana. Tamo sam se zaljubio u masline, a ja Podravac! Sve vibracije koje su bile prisutne tamo – lišće koje titra, cvrčci, ptičice… Svu vibraciju u prirodi pretočio sam na platno. Na slikama možete vidjeti uz masline, suhozid, makiju – istaknuo je Trnski te kako se ovaj put odlučio na nešto drukčije.

– Umjesto mirnijih boja koje sam prije koristio, može se reći kako sam sada ‘podivljao’ u koloru. Došlo je do eksplozije kolora i nemam više ravnih linija već su sada prisutni ornamenti. To je mojoj publici malo čudno, ali onaj tko me dobro zna – nije. Takav sam bio na samom početku, odmah poslije završetka Akademije. To sam ipak malo ostavio jer nisam bio zadovoljan s medijem, a to je bilo ulje. Nije se dobro sušilo, kao što se ovo suši. Ovdje mogu stavljati sloj na sloj i ostane u stalnom koloru vrlo jak – kazao je Trnski.

Izložbu možete pogledati do 25. lipnja 2017.

O UMJETNIKU:
Velimir Trnski rođen je u Podravini 1947. godine. Poslije diplomiranja na Akademiji za likovnu umjetnost u Zagrebu (1968.-71.) nastavio je studij na Rietveld akademiji u Amsterdamu. Do sada je nanizao 127 samostalnih izložbi u Austriji, Belgiji, Hrvatskoj, Francuskoj, Crnoj Gori, Njemačkoj, Nizozemskoj, Sloveniji, Srbiji, Taiwanu i u SAD-u. Njegove slike se nalaze u kolekcijama svih važnijih svjetskih gradova.
Od 1985. živi i radi u Hrvatskoj i Francuskoj.

Pročitajte još

POTICANJE DJECE NA ČITANJE Radionice za odgojitelje, roditelje i knjižničare

Dulist

[FOTO] TEA PEROVIĆ PREDSTAVILA KNJIGU Snaga vjere, ljubavi i brige majke za svoje kćeri

Naša akademska slikarica Jasmina Runje izlaže na skupnoj izložbi u Kastvu

Dulist