Kultura

[FOTOGALERIJA] Sjajni umjetnici jedne nove generacije

[FOTOGALERIJA] Sjajni umjetnici jedne nove generacije

Lucia Maria Bagavac, Dominik Čižek, Vito Jakobušić, Ana Kužnin, Nika Masle, Amela Mešković, Nika Pavlović, Dora Peručić, Adelisa Pezerović, Josipa Reškovac, Leona Šuljak i Petra Ujdur danas su mladi srednjoškolci, a već sutra sjajni umjetnici jedne nove generacije. Učenice i učenici drugog razreda UŠLS su ovog četvrtka predstavili sebe i svoje radove, nastale u suradnji s krovnom umjetničkom kulturnom institucijom grada.

Izložba, nazvana ‘Dijalog sa skulpturama iz Umjetničke galerije Dubrovnik’, donosi radove nastale u sklopu radionice a zamišljene kao vid upoznavanja učenika sa vrhunskim ostvarenjima moderne hrvatske skulpture iz fundusa UGD.

Izložba pokazuje kako su učenici kroz upoznavanje s našim umjetničkim nasljeđem savladali crtačke i slikarske probleme i dodatno razvili vlastita kreativna promišljanja

Kako smo saznali pred izložbu, u prvoj, spoznajno – teoretskoj, fazi muzejska pedagoginja UGD Ivona Šimunović, prof. prezentirala je učenicima dio fundusa skulptura izloženih u vanjskom dijelu Galerije te ih uputila na opće karakteristike razdoblja, a potom i na individualne karakteristike umjetnika odnosno djela. Učenike se potaklo na aktivno sudjelovanje i istraživanje kako bi u sljedećoj fazi mogli preći na analitičko promatranje i crtanje.

Izložba je otvorena u ‘Galeriji mladih’, na Slikarskom odjelu Umjetničke škole – nekadašnjem Zaraznom odjelu

Druga, aktivno-stvaralačka, faza odvijala se kroz nekoliko mjeseci u školi, u sklopu redovne nastave predmeta Crtanje i slikanje te Slikarske tehnike i materijali. Učenici su dekomponirali asimilirani likovni sadržaj te ga uz pomoć mašte dovodili u nove zamišljene kontekste.

Pročitajte još

‘Krakelure, Pavo i ja’ – splitska izložba i performans Slavena Tolja

Dulist

[FOTO] ‘JA SAM ONA KOJA NISAM’ Gostujuća predstava oduševila dubrovačku publiku

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Otvaranje’ Berte Miloš

Dulist