Grad

[FOTOGALERIJA] RASKOŠ TRADICIJE Obitelji, mladi, ali i Konavočica Ivana od četiri mjeseca u svojoj prvoj monturi


Stradunom su s velikim veseljem prošetale predivne nošnje dubrovačkog kraja. Mladi i stari su s radošću i ponosom nosili predivne monture svoga kraja sudjelujući na još jednoj Festi našeg zaštitnika, sv. Vlaha.

– Festa nam znači jako puno, a to je jednom u godini – jednom na godinu ki nam dohodi. Ako nisi došao u grad na Festu, kao da svetog Vlaha nije ni bilo – istaknuo je Mato Katičić iz Smokovljana.

– Ovo je Ivanina prva Festa, s obzirom da ima tek četiri mjeseca – rekla je Ivanina majka Jelena Butijer iz Gabrila.

– Suprug i djeca uvijek se oblače u monture za Festu. Suprug se oblači već dvadeset godina, a djece od kada su bili još i bebe, od svoje treće godine. Festa je jako lijepa tradicija koja nam puno znači – istaknula je Marina Knego iz župe svete Ane na Brgatu.

– Svake godine njegujemo tradiciju, dosta nas je došlo ove godine. Iz svake familije dođe nekoliko članova. Različitih smo uzrasta i volimo njegovati tradiciju – rekli su iz Bratstva sv. Matije iz Čelopeka.

– Mi smo iz župe Ošlje, a na Festu dolazimo od svoje petnaeste godine. Danas nas je došlo dosta, samo se nismo svi obukli u nošnje za procesiju – istaknula je Anka Marinović.

– Na Festu dolazim već trideset godina, a ove godine nas se okupilo oko sedamdeset za procesiju. Ovaj dan nam baš puno znači, naročito vidjeti ovoliko omladine i djece obučenih u nošnju, što je stvarno prelijepo – naglasio je Ivo Vidak iz župe Gruda.

– Okupilo nas se oko pedesetak iz župe Pločice, ove godine najviše do sada. Nije nas nikada ovoliko puno bilo na Festi. Dolazim već 25 godina, a danas sam prvi put u nošnji. Do sada nisam imao skrojenu svoju nošnju, a na svaku sljedeću Feste ću ići u nošnji do kada sam živ – istaknuo je Pero Prkoča iz Pavljeg Brda.

Pročitajte još

GLAZBENI NASTUPI, SEOSKE IGRE… Ne propustite vikend ‘Uskrsa u Primorju’

Dulist

DAN NARCISA Pokažite solidarnost i suosjećanje, dođite na humanitarnu akciju!

Dulist

ZBOG RADOVA Sutra dolazi do izmjena na liniji za Bosanku

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija