Kultura

FOTOGALERIJA Prvi korak ka otkrivanju samozatajne Zenaide Bandur

FOTOGALERIJA Prvi korak ka otkrivanju samozatajne Zenaide Bandur

Izložba dosad nedovoljno poznate slikarice rodom iz Stona Zenaide Bandur otvorena je u petak navečer u Galeriji Dulčić Masle Pulitika.

Autorice izložbe Sanja Žaja Vrbica i Rozana Vojvoda dubrovačkoj su javnosti ponudile portrete, žanrovske scene, sakralne prizore i mrtve prirode u tehnici ulja i akvarela. Djela su posuđena iz dubrovačkih, (malo)stonskih, zagrebačkih i splitskih privatnih zbirki i muzejskih kolekcija.

-Bandur je u dubrovačkom krugu umjetnika 20. stoljeća na neki način pobjegla, nestala. Jedna je od onih zaboravljenih umjetnika pa nam je zato ova izložba draga i nama važna. Bandur je stvarala samozatajno, a voljela je to što je radila, a radila je kontinuirano, sve do svoje smrti 1946. godine. U njenom opusu vidljivi su razni utjecaji, ali nalazimo i portrete osoba koje su bili dio tih krugova. Na posljetku, kroz nju možemo iščitati kakva je bila uloga jedne žene toga doba – istaknuo je ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Marin Ivanović.

Zenaida Bandur (Ston, 12. 4. 1885. – Zagreb, 19. 7. 1946.), rođena Ercegović, svoje prve slikarske poduke dobiva kod dubrovačke amaterske slikarice Domenike Suhor te povremeno od Vlaha Bukovca i Mata Celestina Medovića. Dana 22. veljače 1905. godine udala se za Antuna Bandura, veleposjednika i načelnika iz Malog Stona, a potom 1910./11. nastavila svoje školovanje na Državnoj ženskoj zanatskoj školi u Splitu, gdje poduke u crtanju i slikanju dobiva od Emanuela Vidovića.

Oko 1928. seli se u Zagreb, živi u Heinzlovoj ulici 19, a 1928. godine postala je članicom i blagajnicom novoosnovanog Kluba likovnih umjetnica. Odlazi na studijska putovanja u Rim, Firencu, Veneciju, Beč i Pariz.

Tijekom četiri desetljeća ostvarila je veći broj djela u tehnikama ulja na platnu, akvarela, crteža pastelom, ugljenom i olovkom, a tematski se orijentira na portrete, mrtve prirode, figuralne kompozicije pretežno folklorne tematike, pejzaže i sakralne kompozicije.

Njena djela nalaze se u fundusima Moderne galerije u Zagrebu, Umjetničke galerije u Dubrovniku, Etnografskog i Arheološkog muzeja u Splitu te brojnim privatnim i crkvenim zbirkama u Dubrovniku, Stonu i Zagrebu. Tijekom života izlagala je na tridesetak skupnih izložbi, ali nije organizirala niti jednu samostalnu izložbu.

Izložba se može pogledati do nedjelje 30. srpnja 2017. godine.

Pročitajte još

KONCERT U CRKVI MALE BRAĆE Obilježeno 220 godina smrti Ivana Mane Jarnovića

Dulist

[FOTO] 40 GODINA UMJETNIČKOG RADA Gradonačelnik primio Branimira Vidića Fliku

Dulist

Ivana Marija Vidović u uglednom žiriju Međunarodnog pijanističkog natjecanja Saint Paul TroisChâteaux

Dulist