Grad

FOTOGALERIJA Dubrovačka biskupija bogatija za tri novozaređena đakona!

FOTOGALERIJA Dubrovačka biskupija bogatija za tri novozaređena đakona!

Robert Karačić, Tonći Ante Prizmić i Josip Mudri novi su đakoni Dubrovačke biskupije, zaređeni ovog petka u Katedrali po rukama biskupa Mate Uzinića.

Nakon navještaja evanđelja mjesna Crkva zatražila je od biskupa da zaredi pristupnike. Trojica đakona pred biskupom su i svim vjernicima izrazili spremnost da će svoju službu obavljati prema nakani Krista i Crkve pod vodstvom biskupa. Potom je uslijedila prostracija trojice sadašnjih đakona pred oltarom tijekom koje su pjevane litanije Svih svetih.

Biskupovim polaganjem ruku i molitvom ređenja pristupnicima je podijeljen dar Duha Svetoga za službu đakona. Trojica đakona stavila su potom đakonsku štolu i obukli dalmatiku, čime će se izvana pokazivati njihova služba koju odsad imaju vršiti u liturgiji. Biskup im je potom predao knjigu evanđelja što označava da je zadaća đakona u liturgijskim slavljima navješćivati evanđelje te riječju i djelom propovijedati vjeru Crkve.

Nakon biskupova cjelova Prizmić, Karačić i Mudri po prvi su put pristupili oltaru i obavljali svoju službu pomažući biskupu, pripremajući oltar i dijeleći pričest.

Biskup Uzinić podsjetio je kako je zadaća đakona, svečano podjeljivati krst, čuvati i dijeliti euharistiju, u ime Crkve prisustvovati ženidbi i blagoslivljati je, nositi popudbinu umirućima, čitati vjernicima Sveto pismo, poučavati i poticati narod, predsjedati vjerničkom bogoslužju i molitvi, dijeliti sakramentale, predsjedati obredu sprovoda i pokopa.

Podsjetimo, u Dubrovačkoj biskupiji, koja godinama ima nedostatak svećeničkih zvanja, ređenje trojice kandidata je veliki blagoslov i izvor nade, osobito jer je zadnji put ređeno više od dvojice kandidata prije više od pedeset godina. Posljednje đakonsko ređenje kandidata za Dubrovačku biskupiju bilo je 2013. godine, istaknuli su iz Biskupije.

Kako je prošlo ređenje trojice novih đakona, pogledajte u našoj fotogaleriji.

Pročitajte još

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist