Grad

FOTOGALERIJA DMD ‘U sljedećih 20 godina 90 posto novinara će ostati bez posla’

FOTOGALERIJA DMD 'U sljedećih 20 godina 90 posto novinara će ostati bez posla'

Predsjednik Organizacijskog odbora međunarodne znanstvene konferencije Dubrovački medijski dani Mato Brautović rekao je u petak u Dubrovniku kako bi u sljedećih 20-ak godina zbog tehnologije do 90 posto novinara moglo izgubiti posao, te kako će preostali novinari zbog toga biti usmjereni istraživačkom i kvalitetnom radu.

Uoči otvaranja 11. po redu Dubrovačkih medijskih dana Brautović je istaknuo kako već sada postoje modeli kod primjerice AP-a ili New York Times gdje se putem algoritama prate pokazatelji na burzama, sportski rezultati itd. Istaknuo je kako je ta tehnologija na svom početku, no kako će zbog nje u konačnici veliki broj novinara ostati bez posla.
– Ovogodišnja tema je umjetna inteligencija, robot novinarstvo i mediji. Naime, postoji velika mogućnost da u sljedećih 10 do 20 godina dobar dio novinara ostane bez posla odnosno da budu zamijenjeni računalnim algoritmima koji će pisati tekstove na temelju podataka koji će dobivati iz različitih baza –  rekao je Brautović te istaknuo kako već postoje programska rješenja koja koristeći baze podataka ne pružaju samo servisne informacije već piše prave vijesti.
– Nije riječ o samo servisnim informacijama nego pravim novinarskim pričama, a ostat će kvalitetni istraživački novinari koje računala ne mogu zamijeniti zbog svoje kreativnosti i načina rada. Ovakav pristup naravno podrazumijeva da su podaci u bazi istiniti, a u ova dva dana ćemo razgovarati o različitim pristupima toj problematici. S jedne strane s time nestaje subjektivnost, ali javljaju se drugi problemi. Što ako primjerice programeri nešto kriju, pogriješe ili krivo protumače određeni podatak iz nekog razloga i slično –  rekao je on te dodao kako scenarij u kojem 90 posto novinara ostaje bez posla nije nešto što će se nužno dogoditi u Hrvatskoj, već u zapadnim zemljama. Smatra kako nije novinarstvo jedino koje će biti na taj način zahvaćeno tehnologijom.
– Tehnologija za to je još u početnoj fazi, ali software je već sada dosta napredan. To nije scenarij koji će se kod nas nužno dogoditi, ali u zapadnim zemljama su tvrtke spremne investirati u takvo nešto, a u budućnosti ulazak robota, umjetne inteligencije i algoritama se neće dogoditi samo u novinarstvu nego u jako puno profesija. Oko 40 posto svih radnih mjesta će ili nestati ili će se zamijeniti nekim drugim radnim mjestom – rekao je Brautović koji pak ističe kako je to zapravo dobar smjer za novinarstvo.
– U osnovi to je dobar smjer za novinarstvo jer će dnevne informacije biti prepuštene kodu, a dobri novinari će se baviti istraživačkim i kvalitetnim novinarstvom, što nam danas nedostaje. Ja osobno najviše mrzim kupiti novine i čitati vijesti od jučer, a novinari će se sada napokon baviti onim što bi trebalo biti novinarstvo i što bi ih trebalo razlikovati od primjerice blogera – rekao je Brautović.
Inače, na ovoj konferenciji će izlagati tridesetak izlagača iz Nizozemske, Slovenije,Velike Britanije, SAD-a, Izraela, Belgije, Austrije, Njemačke i Hrvatske.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović