Zanimljivosti

[FOTO] ZELENA ČISTKA Ronioci iz podmorja Lokruma izvadili 56 kilograma otpada, najviše plastike

[FOTO] ZELENA ČISTKA Ronioci iz podmorja Lokruma izvadili 56 kilograma otpada, najviše plastike

Ekološka akcija Zelena čistka održana je ove subote na Lokrumu. Ronilački klub Dubrovnik izvadio je iz mora preko 56 kg otpada, od čega najveći udio zauzima plastični otpad, a na kopnenom dijelu rezervata prikupljeno je otprilike 26 kg raznovrsnog otpada.

-U odnosu na količinu izvađenog otpada iz mora u 2020. godini (84 kg), značajan je podatak da se u uvali Portoč iz godine u godinu količina otpada smanjila te da s ponosom možemo reći da je ove godine uvala Portoč potpuno očišćena unatoč tome što je najviše izložena morskim strujanjima s juga Jadranskog mora – istaknuli su iz JU Rezervata Lokrum.

Analizu i razvrstavanje prikupljenog otpada iz mora proveli su djelatnici Regionalne agencije DUNEA i Sveučilišta u Dubrovniku za potrebe ove Javne ustanove, a i u okviru projekta SeaClear. Suradnjom s tvrtkom Cian d.o.o. osigurano je propisno zbrinjavanje i prijevoz prikupljenog otpada s otoka. Sigurnost i neometano ronjenje tijekom održavanja akcije su osigurali djelatnici Rezervata Lokrum i Ronilački klub Dubrovnik u suradnji s Lučkom kapetanijom.

U akciji čišćenja podmorja u uvali Portoč sudjelovali su članovi Ronilačkog Kluba Dubrovnik, djelatnici Javne ustanove Rezervat Lokrum, Prirodoslovnog muzeja u Dubrovniku, a aktivnosti na obali provodili su također djelatnici Javne ustanove Rezervat Lokrum, Sveučilišta u Dubrovniku, Regionalne agencije DUNEA, te članovi udruge ‘Ljubitelji hrvatskih tradicija i prirodnih ljepota’.

Foto/Video: Facebook/Ronilački klub Dubrovnik

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist