Grad

[FOTO] VOĐENI SRCEM I DOMOLJUBLJEM Položeni vijenci u spomen na poginule branitelje u Komolcu i na Strinčjeri

Na današnji dan prije 32 godine u obrani Dubrovnika poginula su jedanaestorica dragovoljaca Domovinskog rata i hrvatskih branitelja. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća danas je njima i svima poginulim na ovom području odana počast na mjestima njihovog stradavanja – u  Komolcu i na Strinčjeri.

U ime Grada Dubrovnika vijence su položili pročelnik Upravnog odjela za financije Ante Vojvodić te gradski vijećnici Teo Grbić i Krešimir Marković.

Počast stradalim hrvatskim braniteljima odao je ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć pri Ministarstvu hrvatskih branitelja Dinko Tandara, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Toma Medveda. Uz predstavnike Dubrovačko-neretvanske županije, žrtvi branitelja poklonila se i državna tajnica u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Zrinka Raguž. Vijence su položili članovi obitelji i suborci stradalih branitelja te predstavnici Policijske uprave dubrovačko-neretvanske te udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Dubrovnik.

Prigodnu službu riječi i blagoslov predvodio je policijski kapelan fra Ivica Kyril Pavlović. Komemorativni program organizirali su Policijska uprava dubrovačko-neretvanska, Udruga roditelja poginuh branitelja Domovinskog rata Dubrovnik i Grad Dubrovnik.

U Komolcu su 12. studenog 1991. poginula četvorica mladih dubrovačkih branitelja – Ivo Botica, Pero Nenada, Miho Klečak i Mario Mandić. Čak sedmorica hrvatskih branitelja poginula su isti dan na Strinčjeri – Zdenko Baričević, Tomislav Bender, Ante Landikušić, Božo Merčep, Ivan Raič, Siniša Tkalec i Vladimir Vuković, dva dana ranije, 10. studenoga 1991., poginuli su Mato Damjanović i Mario Matana, a 6. studenoga 1991. Mladenko Čavara.

U obrani Bosanke živote su 9. studenog 1991. izgubili dubrovački branitelji Vedran Ivošević, Hamdija Kovač, Mario Pezzi, Franci Lazibat, Željko Raguž i Antonio Vatović, dok je Željko Putica stradao 23. listopada, također u blizini Bosanke.

Najvažnije bitke obrane Grada
Predstavnici Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, načelnik Ivan Pavličević sa svojim suradnicima Nikolom Nalbanijem – voditeljem Službe za javni red i sigurnost i Matom Udženijom – načelnikom Policijske postaje Dubrovnik, položio je vijenac i zapalio svijeću u četvrtak, 9. studenoga na spomen obilježju u mjestu Bosanka, a na današnjem odavanju počasti poginulim braniteljima u Komolcu i na Strinčjeri vijence su položili i svijeće zapalili Nikola Nalbani i Mato Udženija, ističu PU dubrovačko-neretvanske.

U obrani Bosanke živote su 9. studenog 1991. izgubili dubrovački branitelji Vedran Ivošević, Hamdija Kovač, Mario Pezzi, Franci Lazibat, Željko Raguž i Antonio Vatović, dok je Željko Putica stradao 23. listopada, također u blizini Bosanke.

U Komolcu je počast odana Ivu Botici, Peru Nenadi, Mihu Klečku i Mariu Mandiću, a na Strinčijeri Siniši Tkalecu, Tomislavu Benderu, Vladimiru Vukoviću, Božu Merčepu, Zdenku Baričeviću, Ivanu Raiću, Mariu Matani, Matu Damjanoviću i Mledenku Čavari.

-U najvažnijim bitkama obrane grada, malobrojni i bez naoružanja uspjeli su obraniti Grad od brojnije i bolje naoružane neprijateljske vojske, jer su bili vođeni srcem i domoljubljem, a ono za što su se borili tada mi i naša djeca baštinimo danas i zato njihova žrtva nikada ne smije biti zaboravljena – ističu iz PU DN.

Foto Grad Dubrovnik

Pročitajte još

Kreće izgradnja igrališta na Šipanu

Dulist

ZIMSKI FESTIVAL – KONCERTI, DJED MRAZ, BESPLATAN BUS… Tepšić: Čolić je jamstvo dobrog ‘bookinga’

Dulist

NIKOLINA SOKO SE OPROSTILA OD LAPADSKE ŠKOLE ‘Čuvat ću uspomene koje sam stvorila za cijeli život’

Dulist