Kultura

[FOTO/VIDEO] Zatvorene 73. Dubrovačke ljetne igre, vidimo se iduće festivalsko ljeto!

[FOTO/VIDEO] Zatvorene 73. Dubrovačke ljetne igre, vidimo se iduće festivalsko ljeto!

Koncertom Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Ivana Repušića kojima su se pridružili operna zvijezda, sopranistica Adela Zaharia i mladi tenor Filip Filipović ispred Katedrale, a potom i simboličnim slaganjem barjaka Libertas, zatvorene su još jedne, 73. Dubrovačke ljetne igre.

Na pomno odabranom programu završnice, našla su se ponajbolja djela velikih skladatelja, a otvorila ga je uvertira iz opere Zampa, komične opere francuskog skladatelja Ferdinanda Hérolda koja je jedno od njegovih najuspješnijih djela. Uslijedio je čuveni Julijin valcer iz opere Romeo i Julija, jedno od najpoznatijih djela francuskog skladatelja Charlesa Gounoda, potom i dvije skladbe talijanskog opernog velikana Gaetana Donizettija i to Nemorinova arija ‘Una furtiva lagrima’ iz drugog čina opere Ljubavni napitak te Lucijina arija ‘Regnava nel silenzio iz opere’ Lucia di Lammermoor. Nakon toga je izveden i Osmi slavenski ples u g-molu iz Slavenskih plesova Antonína Dvořáka te arija Rusalke Měsíčku na nebi hlubokém.

Izvedena su potom i odabrana djela vodećeg opernog autora Giuseppea Verdija, i to Alfredova arija ‘De’ miei bollenti spiriti’ iz Travijate, jedne od najpopularnijih opera uopće, potom virtuozni ples Ballabile I iz trećeg čina opere Macbeth, duet Violette i Alfreda ‘Parigi, o cara’ iz opere Travijata te uvertira Verdijevoj sudbinskoj operi Moć sudbine. Koncert je zaokružila Violettina scena ‘É strano! – Sempre libera’ iz prvog čina Verdijeve Travijate.

Podsjetimo, isti dan u Sponzi održala se tradicionalna dodjela Orlanda, nagrade Hrvatske radio televizije kojom se za osobita dramska i glazbena postignuća nagrađuju umjetnici s programa manifestacije. Ovogodišnji Grand Prix Orlanda za osobiti umjetnički doprinos u ostvarenju cjelokupnog programa Dubrovačkih ljetnih igara dodijeljen je ‘glumici iznimnog dara, vanserijskoj umjetnici jedinstvene širine’ Nevi Rošić. Orlanda za dramu dobila je glumica Jadranka Đokić za ulogu majke u predstavi Krvava svadba, a nagradu joj je dodijelio predsjednik Programskog vijeća HRT-a Zdravko Kedžo. Dobitnik nagrade Orlando za glazbu 73. Dubrovačkih ljetnih igara je poljski skladatelj maestro Dawid Runtz i to za nastup koji je održan 18. kolovoza kada je dirigirao Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i njihovim talentiranim gošćama večeri, mladim glazbenicama Lucijom Stilinović na flauti i Veronikom Ćiković na harfi.

Inače, na 73. Dubrovačkim ljetnim igrama u 47 dana održane su 74 izvedbe raznolikog programa na sedamnaest scenskih i ambijentalnih lokacija, osim svečanog otvaranja, tu su i 42 dramske izvedbe, 16 glazbenih, dvije folklorne, tri plesne izvedbe, dvije izložbe, dva predstavljanja umjetnika, tri filmske projekcije te tri tematske večeri.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist