Politika

FOTO/VIDEO OTVOREN 14. DUBROVNIK FORUM Plenković: Koronakriza je testirala mogućnosti država

Otvoren je četrnaesti ‘Dubrovnik Forum’, posvećen utjecaju pandemije na geopolitičke odnose i globalnu ekonomiju! Na otvorenju ovogodišnje međunarodne konferencije pod nazivom ‘(Post)-Pandemic Geopolitics – Together in a World Apart’, premijer Andrej Plenković istaknuo je da mu je zadovoljstvo pozdraviti sve u Dubrovniku, na prvoj godini foruma nakon početka pandemije koronavirusa koji je utjecao na način komunikacije među državama i organizacijama.

-Drago mi je da vas vidim sve uživo. Vjerujemo da je ova koronakriza testirala mogućnosti država, vlada i organizacija kako bi odgovorili na globalnu prijetnju. Nitko nije bio siguran. Zahtijevao je vodstvo, brzo donošenje odluka, ali i viziju kako ići naprijed – istaknuo je Plenković te podsjetio da se kriza u našoj državi pojavila za vrijeme predsjedavanja vijećem Europske unije.

Plenković je rekao da se danas nalazimo u poziciji da smo naučili određene lekcije. Prva je bila, kako kaže, vezana uz zaštitnu opremu. Druga je bila kako izbjeći društveni rascjep. Da države nisu demonstrirale svoju ulogu, suočili bismo se s eksplozijom nezaposlenosti, egzistencijalnim krizama za mnoge obitelji te tvrtkama u stečaju. Kaže i kako se to nije dogodilo jer su vlade odlučile da je bitno održati poslove, te stati uz poduzetnike i zaposlenike.

Dodao je i da se nada da će se Hrvatska pridružiti Schengenu tijekom iduće godine, kao i Eurozoni početkom 2023. godine. ‘To su dvije državne politike kojih se želimo pridržavati’, rekao je. Kazao je da je Hrvatska imala neočekivane probleme sa dostavom cjepiva tijekom prva tri mjeseca ove godine.

Naglasio je da smo zemlja koja podržava susjedne države u pristupanju Europskoj uniji. Spomenuo je i Bosnu i Hercegovinu. Istaknuo je važnost držanja slova Daytonskog sporazuma. Rekao je da sva tri konstitutivna naroda trebaju biti jednaka. Kad je govorio o tehnologiji, Plenković je naglasio da je svijet napredovao u zadnjih nekoliko desetljeća od izuma interneta.

-U procesu smo kada se događa četvrta industrijska revolucija, a javnost i privatni sektor moraju pratiti taj proces, kao i onaj stvaranja zelene ekonomije – dodao je.

Na forumu sudjeluje deset ministara vanjskih poslova, visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell, visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt, povjerenica Europske komisije Dubravka Šuica te predstavnici međunarodnih organizacija. Na marginama Foruma, predsjednik Vlade imat će više bilateralnih sastanaka. Uz predsjednika Vlade na Dubrovnik Forumu bit će Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova, Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja, Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta te Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija.

Pročitajte još

Nenad Bakić izračunao koliko punjači za mobitel ‘gutaju’ struje

Dulist

MATURANTI ‘NAUTIKE’ 1972. I NJIHOVE STORIJE Pedeset ljeta navegavanja, od zvijezda do GPS-a!

Mia Njavro Banić

‘DIV’ NIJE IZDRŽAO Na mjestu starog posadit će se mlada sadnica hrasta plutnjaka

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija