Kultura

[FOTO/VIDEO] NEKA UĐU! Otvorene 73. Dubrovačke ljetne igre

dubrovacke ljetne igre DLJI 2022010 1

Podizanjem zastave Libertas uz stihove Himne slobodi ispred crkve sv. Vlaha otvorene su 73. Dubrovačke ljetne igre. Nakon što je knez Maro Martinović tijekom ceremonije izrekao slavne riječi: ‘Neka uđu’, Grad je duboko udahnuo ljeto.

Ceremoniji otvaranja Igara prisustvovali su visoki državni predstavnici. Uz gradonačelnika Mata Frankovića i župana Nikolu Dobroslavića, otvaranje Igara pratio je premijer Andrej Plenković s djecom, kao i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica…

Gradonačelnik Mato Franković, nakon tradicionalnog govora, proglasio je 73. Igre otvorenima.

U ceremoniji su, pod ravnanjem maestra Ivana Huta, nastupili sopranistica Kristina Kolar, Dubrovački simfonijski orkestar, Akademski zbor Pro Musica, Zbor Libertas, Dubrovački komorni zbor te Zbor Blasius, a Festivalskom dramskom ansamblu pridružili su se studenti završne godine glume Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, kao i Folklorni ansambl Linđo.

Kraj svečanosti obilježit će vatromet čiji se početak očekuje nakon 22 sata.

Čast i velika odgovornost
– Otvaranje Igara uvijek je čast i velika odgovornost. To je nešto što se svake godine očekuje i iščekuje, kako u Gradu, tako i u ostatku Hrvatske. Zadovoljstvo mi je da nakon dvije godine u kojima otvaranja nisu bila u punoj snazi, ove godine imamo i orkestar i zbor i jednu veliku ekipu divnih glumaca koji će ući u Grad – istaknula je redateljica svečanog otvaranja Aida Bukvić koja s dramaturginjom Marijanom Fumić, potpisuje i scenarij.

U 47 dana nadolazeće festivalske sezone, od 10. srpnja do 25. kolovoza, publici će se predstaviti više od 60 dramskih, glazbenih, folklornih i drugih izvedbi na gotovo 20 ambijentalnih lokacija Dubrovnika.

Pročitajte još

[FOTO] SJAJAN KONCERT Lang-Lessing: Dubrovačke ljetne igre trebaju biti ponosne

Dulist

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovoljetna Art&Wine radionica

Dulist