HrvatskaPolitika

FOTO Vićan i Čačić idu skupa na izbore: ‘Dubrovniku novci padaju s neba’

FOTO Vićan i Čačić idu skupa na izbore: 'Dubrovniku novci padaju s neba'

Predsjednik Narodne stranke – Reformisti Radimir Čačić i predsjednik Dubrovačkog demokratskog sabora Pero Vićan potpisali su u četvrtak u Dubrovniku koalicijski sporazum kojim se DDS pridružio koaliciji stranka ”Uspješna Hrvatska” koju osim Reformista čini još i ”Naprijed Hrvatska – Progresivni savez, na čelu koje je bivši predsjednik Ivo Josipović.

Prilikom potpisivanja Radimir Čačić je istaknuo kako je Hrvatska danas ”bolesno centralizirana”, te kako su joj potrebne reforme o kojima najveće stranke ne žele govoriti.
”Logika da je taj ”crveno-plavi” sukob dovoljan dovela je do toga da je ona bolesno centralizirana. HDZ i SDP imaju stav kako građani nisu sposobni raspolagati svojim novcem. Premijer Milanović smatra kako su regije opasne, a Vesna Pusić da se lokalnoj samoupravi ne može povjeriti novac koji se uplaćuje iz poreza jer načelnici nisu dorasli, odnosno kompetentni”, rekao je Čačić te dodao kako to za posljedicu ima da se u jedinice lokalne samouprave vraća samo pet posto novca koji one uplaćuju kroz razne poreze.
Čačić je istaknuo i kako oni vide Hrvatsku podijeljenu u pet regija, te dvije do tri regije u skladu s povijesnim identitetom.
”Mi vidimo hrvatsku podijeljenu na pet osnovnih regija, te dvije do tri regije koje su ispod standardnih okvira. Jedna od njih je definitivno Dubrovnik, ali poruka o tome mora doći odavde i ne razumijem zašto to još nije napravljeno”, rekao je Čačić.
Ustvrdio je i kako se moraju provesti nužni rezovi, u prvom redu smanjiti javnu upravu koja prema analizama spada u tri najveće i najnesposobnije na svijetu.
”Ne možemo o tome samo pričati nego odrediti konkretne brojeve u svakoj godini. Po svim analizama Europske unije mi spadamo u tri najveće i najnesposobnije javne uprave na svijetu i to na svim razinama, od države do lokalne razine”, rekao je Čačić te dodao kako je od 2007. godine zabilježen porast od 20 posto zaposlenih u jedinicama lokalne i regionalne samouprave.
Prvi čovjek Reformista pozvao je i predsjednike SDP-a Zorana Milanovića i HDZ-a Tomislava Karamarka na suočavanje uoči parlamentarnih izbora te odgovarajući na novinarska pitanja ustvrdio kako u slučaju da je on ostao u Vladi ne bi bila sporna izgradnja autoceste do Dubrovnika, ali preko teritorija BiH.
”Priča s autocestom nije upitna, ali su trase upitne. Po mom dubokom uvjerenju ona mora ići iza, kroz teritorij BiH jer će u suprotnom devastirati ovaj prostor”, rekao je Čačić te se osvrnuo i na projekt brze ceste od Dubrovnika do Čilipa rekavši kako je to dobar projekt koji nije realiziran, a datira još iz 2003. godinu.
Predsjednik DDS-a Pero Vićan rekao je kako njihova kampanja neće biti prljava, a uvjeren je kako se nakon izbora Vlada neće moći sastaviti bez koalicije ”Uspješna Hrvatska”. Istaknuo je i kako Dubrovnik ima sreće jer mu novci ”padaju s neba”.
”Imamo sreću da nam novci padaju s neba, jer ako dubrovačke zidine u jednom danu naplate gotovo milijun kuna, mi se zbog naših predaka, a ne pameti možemo hvaliti da smo bogat grad”, rekao je Vićan.

Dom umirovljenika i Petrov

Na inicijativu Pera Vićana, Radimir Čačić se osvrnuo i na problematiku nikad dovršenog Doma umirovljenika ispod Opće bolnice Dubrovnik.
”Dok sam ja bio u operativi gospodarstva i vodio tvrtku posao se radio kvalitetno i u rokovima. Dolaskom rata došlo je do preuzimanja tvrtke od strane Fonda za privatizaciju i ja sam izgubio sve ovlasti. Tvrtka pod državnom upravom i vlašću nije napravila ništa, a politika je to uvijek pokušavala povezati sa mnom”, rekao je Čačić koji se obrušio i na gradonačelnika Metkovića Boža Petrova rekavši kako su troškovi za zaposlene u tom gradu, usprkos pričama o uštedi, dva puta veći nego u gradovima slične veličine u kontinentalnoj Hrvatskoj.
Inače nositelj liste ove koalicije za desetu izbornu jedinici bit će Jakša Marasović, bivši saborski zastupnik, dok će drugi na listi biti predsjednik DDS-a Pero Vićan.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist