DuList IN

FOTO Uz degustaciju otvoren FestiWine

festiwine010

U restoranu Proto danas je održana najavna konferencija za medije regionalnog vinskog festivala Dubrovnik FestiWine koji se održava od 20. – 26. travnja u Dubrovniku.

Predstavljen je bogat program Festivala, a prisutnim predstavnicima medija, sponzora i partnera se obratio župan Nikola Dobroslavić rekavši: “Naša županija ima najbolja vina i nadamo se da će festival pomoći u njihovoj boljoj promidžbi, te da će nakon ovog drugog Dubrovnik FestiWinea  domaća vina biti još bolje zastupljena na stolovima naše županije a i šire.“  U ime regionalne razvojne agencije DUNEA prisutne je pozdravila direktorica gđa Melanija Milić izrazivši zadovoljstvo što se FestiWine nastavlja budući da je proizašao iz projekta Wine Tourism Network kojeg je upravo DUNEA aplicirala i provela u prošloj godini. Osvrnula se i na natječaj za dvoje mladih talentiranih kuhara koji će od prihoda od večere FestiWine gala, a koja će se održava u četvrtak u 20:00 sati u hotelu Excelsior, imati stipendiju za stručno usavršavanje u Sloveniji u restoranu
,Pri Lojzetu, chefa Tomaža Kavčića, koji će u Petra Obada, chefa hotela Excelsior, pripremati ovu večeru.

Stručni dio – ocjenjivanje vina  predstavio je Bojan Kobal, predsjednik ocjenjivačkog suda Dubrovnik FestiWine Trophy 2014. i 2015. a u svom izlaganju istaknuo je:
„Ovo što tu raste i što možete pokazati svijetu je jedno veliko čudo!“ misleći na naša vinogorja.  Istaknuo je kako je iznimno važno da su organizatori odlučili upoznati suce sa terroir-em pa su kroz studijsko putovanje upoznali Konavle i Pelješac, vidjeli gdje i kako raste loza čija će vina ocjenjivati.

Sudionik FestiWinea i jedan od lanjskih pobjednika, g. Božo Martinović iz Dubrovačkih podruma ukazao je na probleme koje vinogradari i vinari juga imaju zbog prošlogodišnje kišne sezone te istaknuo kako su napori koji se ulažu oko promocije vina vidljivi na što se Rene Bakalović, stalni suradnik festivala, nadovezao istaknuvši  turistički potencijal vina  u županiji.

Ova konferencija za medije  završila je degustacijom merlota Merlotina Dubrovačkih podruma, vinogorje Konavle i prošlogodišnjeg šampiona plavca malog Terra Madre 2011, proizvođača Poljopromet, vinogorja Komarna.  Vina i pripadajuće zagriske je predstavio Siniša Lasan, najbolji sommelier Hrvatske te jedini nositelj međunarodne ASI diplome.

FestiWine nudi bogati program – od 20. – 26. travnja u dubrovačkim ugostiteljskim objektima mogu se kušati županijska vina uz autohtona jela; u utorak 21. travnja u Malom Stonu bira se bijelo vino koje najbolje ljubi stonsku kamenicu. Srijeda i četvrtak su rezervirani za međunarodo ocjenjivanje vina, a u četvrtak, 23. travnja s početkom u 20:00 sati u hotelu Excelsior očekuje nas gourmet spektakl FestiWine Gala u režij chefova Tomaža Kavčića i Petra Obada, sommeliera Siniše Lasana te gourmet voditelja Rene Bakalovića. 7 slijedova uz 7 županijskih vin.

U petak i subotu, 24. i 25 travnja u Lazaretima na rasporedu je središnji dio festivala – izložba vina na kojoj će se moći kušati brojna izvrsna vina Dubrovačko-neretvanske županije.

RRA DUNEA te Dubrovačko – neretvanska županija su organizatori ovog regionalnog festivala vina koji je započeo 2014. godine, a agencija Dubrovnik PartneR izvršni je producent.

 

Pročitajte još

[FOTO] PLESNI STUDIO LAZARETI Sjajni rezultati na natjecanju u Mostaru!

Dulist

SJAJNI REZULTATI NA DRŽAVNOM PRVENSTVU Župske mažoretke Lara i Katarina osvojile zlato!

Dulist

[FOTO] NEDJELJNI ĐIR Tko je sve iskoristio lijep dan?

Dulist