Grad

FOTO “Uvala Lapad bit će svjetski proizvod na ponos Dubrovniku”

FOTO "Uvala Lapad bit će svjetski proizvod na ponos Dubrovniku"

Prezentacija projekta ‘Dubrovački zalasci sunca’, tj. novog izgleda Uvale Lapad sa svim svojim sadržajima održana je danas u Hotelu More.

Tonći Gabrić iz tvrtke Mucić d.o.o., koncesionara Uvale u idućih 20 godina, kazao je kako je cilj od Uvale Lapad napraviti ‘novi biser u turističkoj kruni Dubrovnika’.
– Ovaj prostor ima izuzetan potencijal koji stoji neiskorišten. Stoga smo odlučili predati ponudu na natječaju, i to za kompaktni projekt koji uključuje oba koncesionirana područja. Nadam se kako će Dubrovčani i njihovi gosti već idućeg ljeta moći uživati u svim sadržajima koje planiramo – rekao je Gabrić.

Dodao je kako je osnovni cilj postaviti Uvalu Lapad kao ‘kontrapunkt’ Gradu i Stradunu.
– Uložit ćemo nešto manje od 100 milijuna kuna, a sve što napravimo bit će najveće kvalitete. Zapušteni prostori bit će iskorišteni u sadašnjem stanju, posebno po pitanju hortikulture. Kuća na plaži morat će se srušiti, što stoji i u planovima, a ostale zgrade će se srušiti i ponovno izgraditi. Posebnu brigu vodit ćemo o interijeru. Želimo da taj prostor bude sa sadržajem na najvišoj razini na ponos Gradu – istaknuo je Gabrić.

Autorica idejnog projekta arhitektica Sonja Tadej izjavila je kako je program osmišljavanja sadržaja bio unaprijed efiniran s posebnim naglaskom na zahtjev da se ne dodaje nova izgradnja.
– Imat ćemo veći kapacitet plaže, a nove sadržaje dobit će stražnji djelovi ispod ceste. Predviđa se i bazen, restorani, barovi. Zgrada svlačionice bit će u istim gabaritima, a bit će postavljen i plutajući bazen za Divlju ligu. Željeli smo ideju povezati s okolnim prostorima, uz tek sitne izmjene – rekla je Tadej.

– Napravit ćemo proizvod za svjetsku kartu i ‘must see’ za sve posjetitelje Grada. Projekt ćemo razviti tijekom ljeta i sve skupa pripremiti, a projekt namjeravamo dovršiti do ljeta 2016. godine – dodao je Gabrić.

Podsjetimo, ‘Dubrovački zalasci sunca’ Uvalu Lapad su uzeli u koncesiju na 20 godina uz ulaganje od 100 milijuna kuna. Kako je istaknuo Tonći Gabrić, tvrtka na projekt gleda dugoročno, a povrat investicije očekuju kroz 8 do 10 godina.

Inače, u palači Ranjina danas je potpisan ugovor između Županije DN i predstavnika Zajednice ponuditelja (Dubrovački zalasci sunca, Mucić d.o.o., Hotel Katarina) o koncesiji za uvalu Sumratin u koju će biti uloženo gotovo stotinu milijuna kuna i u kojoj će se otvoriti oko dvije stotine radnih mjesta.

Prostor uvale Sumratin čini 28 900 metara četvornih od čega oko dvije tisuće čini zatvorene prostore turističko-ugostiteljske namjene dok je preostali dio koncesionar dužan urediti i održavati te na istom nema prava ograničavati korištenje sugrađanima. Županija će godišnje od koncesionara dobivati 1,92 milijuna kuna te 3,44 posto brutto prihoda ostvarenih na koncesioniranom području.

Prilikom potpisivanja ugovora župan Dobroslavić podsjetio je da je 2012. godine na natječaju za arhitektonsko-urbanističko rješenje kupališta Sumratin u Dubrovniku odabran natječajni rad koji je izradio Arhitektonski fakultet Zagreb.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist