Kultura

FOTO Tko je sve pronašao inspiraciju u stihovima Luka Paljetka?

FOTO Tko je sve pronašao inspiraciju u stihovima Luka Paljetka?

Nedavno je objavljen dupli CD kolekcije „Gold collection“ u izdanju Croatia records na kojem su predstavljeni uglazbljeni stihovi našeg sugrađanina, akademika Luka Paljetka u izvedbama mnogih znanih izvođača.

Ovo vrijedno glazbeno djelo predstavljeno je uz red suza i red sentimantalnosti, pa i lijepih sjećanja, ovog četvrtka u Art radionici Lazareti.

Uz gospara Luka Paljetka, nekoliko riječi kazao je njegov prijatelj, akademik Tonko Maroević, autor popratnog teksta u knjižici CD – a, naslovljenog „Slavlje zvuka u čast Luka“, zatim autor glazbe za mnoge znane nam Lukove pjesme gospar Đelo Jusić, dok je Paljetkov prijatelj i također autor glazbe mnogih njegovih stihova Darko Matičević, osim što je ispričao kako je nastala ideja za CD, i otpjevao nekoliko uglazbljenih pjesama velikog dubrovačkog autora.

Zahvaljujući Luku Paljetku i Đelu Jusiću, u ovoj večeri publika se i nasmijala – prvo opaski kako je omot CDa-a ‘kao hrenovka’, jer ‘tek kad se skine omot, osjeti se prava slast i okus’, kazao je Paljetak, usporedivši CD i sa hulahopkama na lijepoj ženi, dok su pak on i Jusić zajedno ispričali prekrasnu, i sjetnu i šaljivu, anegdotu kako je nastala njihova zajednička pjesma ‘U svakom slučaju te volim’.

– Ima nešto u tim stihovima banalno. Uzvišeno banalno. Đelo Jusić me nazvao i rekao: ‘Trebam ljubavnu pjesmu’. Nisam saznao za koga! Međutim, pristao sam napisati ju.  Imao sam ispred sebe otvoren Studio, tadašnju novinu za TV program, gdje su se nalazile ćakule iz života, kako bi se danas reklo, ‘celebrityja’, gdje je pisao naslov – ‘u svakom slučaju te volim’ – i to sam i napisao, a Đelo je već unaprijed znao melodiju – kazao je Paljetak, dodavši kako su na njoj ‘čak ponešto i zaradili’.

Đelo Jusić je kazao je pak kako su on i Paljetak rođeni na Prijekome, ‘na sunčanoj strani Grada pa nije ni čudo da su im stihovi pozitivni i puni optimizma’, te kako ‘nose zidine oko vrata’.

Maroević je pak kazao kako je posvetio život čitanju Paljetkovih djela, te kako mu je drago biti u Paljetkovom gradu.
– Pročitao sam sve Lukove stihove, to mi je bio jedan od životnih zadataka, ali i zadovoljstava. Glazbene izobrazbe mi nedostaje, ali poezija Luka Paljetka probija sva moguća ograničenja – kazao je.

Osim njega, večer su uljepšale dvije priznate dubrovačke klape – Kaše i Maestrali. Program je vodio Boris Njavro, a poznati vinar iz Kune pelješke, Ivo Špaleta, počastio je sve okupljene svojim vinima i likerima.

Pročitajte još

[FOTO] 40 GODINA UMJETNIČKOG RADA Gradonačelnik primio Branimira Vidića Fliku

Dulist

Ivana Marija Vidović u uglednom žiriju Međunarodnog pijanističkog natjecanja Saint Paul TroisChâteaux

Dulist

OBILJEŽAVANJE 220. GODIŠNJICE SMRTI Koncert DSO-a u čast Ivana Mane Jarnovića

Dulist