Kultura

FOTO Mađarski ‘Vremeplov’ u Dubrovniku

FOTO Mađarski 'Vremeplov' u Dubrovniku

Nakon kazališne premijere u Budimpešti, Zagrebu i Zadru, Literarna i plesna scena budimpeštanske Hrvatske škole u Dubrovniku prikazala je svoj kazališni komad ‘Vremeplov’.

Večer se održala u prostorijama Ženskog učeničkog doma Dubrovnik.

Hrvatski vrtić, osnovna škola, gimnazija i đački dom (HOŠIG) u Budimpešti je istaknuta odgojno-obrazovna ustanova i kulturno-prosvjetno središte aktivnosti hrvatske zajednice u Mađarskoj, čije je poslanje izgradnja kulturnih mostova između Hrvatske i Mađarske.Tom cilju služi i njihov jedinstveni projekt: postavili su na scenu svoj komad koji prikazuje zanimljiva događanja i povijesne velikane koji su obilježili 800-godišnju zajedničku hrvatsko-mađarsku povijest.

‘Vremeplov’ je ujedno i put u budućnost: želi se širiti spoznaja kako se na zajedničkim vrednotama temelji suradnja Hrvatske i Mađarske u zajedničkoj Europi. Među inima poslanje ove umjetničke družine je i skrenuti pozornost na Spomen-godinu Nikole Zrinskog. Nikola Šubić Zrinski je sa svojim hrvatskim i mađarskim vojnicima prije 450 godina junački branio tvrđavu Siget od goleme turske vojske. Obljetnica će se obilježiti nizom događanja i u Hrvatskoj i u Mađarskoj, a na središnjoj proslavi nazočit će i predsjednici Hrvatske, Mađarske i Turske.

U kazališnom komadu ‘Vremeplov’ na scenu stupaju i članovi obitelji Zrinski…Turneju umjetničke družine podupire mađarsko Ministarstvo vanjskih poslova, pokrovitelji projekta su veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj i veleposlanik Mađarske u Republici Hrvatskoj.

Pročitajte još

KONCERT U CRKVI MALE BRAĆE Obilježeno 220 godina smrti Ivana Mane Jarnovića

Dulist

[FOTO] 40 GODINA UMJETNIČKOG RADA Gradonačelnik primio Branimira Vidića Fliku

Dulist

Ivana Marija Vidović u uglednom žiriju Međunarodnog pijanističkog natjecanja Saint Paul TroisChâteaux

Dulist