Urednički izborŽupanija

[FOTO] ‘SVE IDE PO PLANU’ Obišli smo radove na Vili Čingriji

[FOTO] 'SVE IDE PO PLANU' Obišli smo radove na Vili Čingriji

Župan Nikola Dobroslavić sa suradnicima i izvođačima radova ovog je ponedjeljka obišao radove na adaptaciji i obnovi Vile Čingrija. Riječ je o projektu kojim će Vila Čingrija postati jednim od objekata, odnosno Akademis u sklopu Regionalnog centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju za turizam i ugostiteljstvo.

-Vidimo da su se radovi zahuktali. Imamo uvjeravanja od izvoađača radova da će biti ispoštovani rokovi. To je nama jako važno, budući da se projekt financira sredstvima iz Europskih fondova te imamo vremenske obveze po pitanju završetka projekta – naglasio je župan Nikola Dobroslavić.

Ukupna vrijednost projekta Regionalnog centra je 103 milijuna kuna, dok će se od toga iznosa za građevinske radove za Čingriju, Garište i TUŠ izdvojiti 30 milijuna kuna. Ostatak će se izdvojiti, kako je rekao Dobroslavić, za opremu, kurikule i suradnju s Baskijskim centrom.

Ivan Pranjić, predstavnik izvođača radova Texo Gradnja istaknuo je da je ugovor potpisan krajem kolovoza.

-Radovi traju 14 mjeseci što se tiče ugovora. Znači da bi trebali biti gotovi krajem listopada iduće godine. Radovi idu po planu, kako smo i pretpostavili. S obzirom na vremenske prilike i neprilike, imamo odstupanja u nekoliko dana. Mislim da ćemo to nadoknaditi ovaj tjedan. Što se tiče kompleksnosti posla, rušenje i demontaža su prošli bez određenih problema. Sada će biti dosta ‘škakljivo’ što se tiče stolarije, odnosno vanjskih iskopa. Tijekom idućih dana ćemo nakon izvedenih iskopa vidjeti na čemu smo – kazao je.

-Što se tiče konzervatorskih smjernica, zaštićena je stolarija i drvenarija koja se neće odvoziti odnosno demontirati, a onu koja se vadi vanka, potrebno je vratiti u provobitno stanje. U dogovoru s konervatorima, pratimo smjernice. Nadamo se da ćemo zadovoljiti rok od 14 mjeseci. Zasada sve ide u redu – istaknuo je.

Ravnatelj TUŠ-a Antun Perušina rekao je da je namjena Čingrije prvenstveno u edukativne svrhe.

-U Čingriji bi se trebao odvijati dio praktične nastave i stručne prakse učenika TUŠ-a Dubrovnik. Budući da je nova paradigma učenje temeljeno na radu, moramo ostvariti neophodan dodir s tržištem rada. Restoran i sobe bit će stavljene na tržište u jednom svom dijelu, koliko bude ovaj edukativan dio dopuštao. Mislimo da će se na ovaj način ostvariti naša želja da učenici u kontroliranim uvjetima ostvaruju praktičnu nastavu – naglasio je.

Krajnji rok cijelog projekta je 30. studenog 2023. godine.

-Svi ovi rokovi koji se nalaze unutar nisu nebitni, ali su nam malo manje bitni. Znam da vas najviše zanima kad će biti povratak učenika iz Župe. Povratak je planiran u drugom polugodištu. Radovi u školi bi trebali biti gotovi do Božića. I onda nam slijedi opremanjje. Ako bude sve išlo prema planu, trebali bismo započeti nastavu u drugom polugodištu – kazao je.

Suradnja s Baskijskim centrom
Dobroslavić je podsjetio kako Regionalni centar ima više sastavnica, tako da osim Akademisa Čingrija, postoji i Akademis Garište te su u tijeku radovi na poboljašanju uvjeta u TUŠ-u. Isto tako, u sklopu projekta kupuje se oprema za druge turističke i ugostiteljske škole u županiji.

-Najveći, novčani dio ide za nabavu opreme i za takozvane ‘meke aktivnosti’, suradnju s Kulinarskim centrom u Baskiji što smatramo važnim dijelom projekta gdje ćemo dobiti moderna znanja. Bez obzira što smatramo da imamo visoku, kvalitetnu ponudu u turizmu i danas. Međutim, uvijek treba težiti napretku. Suradnja s Baskijskim centrom sigurno će donijeti novu kvalitetu na naš prostor, u naš turizam – rekao je župan Dobroslavić.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist