Kultura

FOTO Susret riječi sa Slavicom Stojan i Vesnom Čelebić

susret rijeci 01022023 vlevi 6866

Prvi od šest ovogodišnjih Susreta riječi – ciklusa razgovora s „ljudima od riječi“ sa Slavicom Stojan književnicom i povjesničarkom književnosti i Vesnom Čelebić, turističkom vodičicom održao se u srijedu, 1. veljače 2023. u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad. Moderatorica Marjana Leventić na početku je istaknula kako je cilj ovih susreta upravo razgovor o knjigama lokalnih autora, “o njihovom samostvaralačkom procesu i svemu onome što oni prolaze kroz samo pisanje, ali ne samo oni koji pišu nego i oni koji govore tako da se nadam da ćemo imati ljude iz medija, glumce.”

Ideja za ovaj susret riječi rodio se slučajno jer su, kako kaže moderatorica, korisnici zavičajne zbirke upravo turistički vodiči koji zapisanu, ali i usmenu povijest prenose riječju na posjetitelje Grada Dubrovnika. Logičan izbor druge osobe, intuitivno se usmjerio upravo na Slavicu Stojan radi njezinog zavidnog opusa književnog stvaranja koji danas broji dvadesetak knjiga, stotinjak znanstvenih članaka, ali i radi promicanja književnosti i kulture Grada. Iako različite u svom pristupu povijesti i književnosti, Stojan i Čelebić imaju jednu zajedničku crtu – obje su odrasle u Dubrovniku te su iskusile život u inozemstvu koji im je pomogao u njihovom današnjem svakodnevnom radu.

-Nikada nisam promislila da bih se mogla baviti nekom poviješću nečega, međutim književnost razumijem, oduvijek sam se njome bavila, rano sam magistrirala – odmah nakon završenog studija. Živjela sam puno u inozemstvu, u tamo gdje za hrvatsku književnost nisu nikad čuli. – kazala je Stojan.

Stojan se dotaknula i energije koja se prožima u književnosti.

-Svu tu silnu energiju koju ona sadržava kroz sva ova stoljeća, ona je negdje pohranjena u arhivima, na jedan drugi način i onda sam počela gledati dvostrukost, a s druge strane počela sam promatrati tu građu kao obilje materijala koje je opet iskoristivo u nastajanju djela, novih književnih ili znanstvenih djela. – istaknula je Stojan.

-Zanimljivo je da imamo ishodišnu točku jednu istu, gospođa Slavica i ja, a to je da i ja nisam voljela povijest. Uvijek mi je bila preapstraktna, možda predaleka. – kazala je Čelebić.  Međutim, spletom okolnosti, položila je ispit za turističkog vodiča te je imala priliku živjeti u Americi u nekoliko navrata što joj je uvelike pomoglo u poslu kojim se danas bavi jer poznaje američki način života, kulturu i govorni jezik u svakodnevnom obliku.

-Poznavanje drugih kultura, drugih mjesta na toj nekoj svakodnevnoj razini vam uvijek pomaže u nekom razmišljanju izvan zadanih okvira, imate neke druge kontekste iz kojih možete izvući paralelu, iz kojih možete vući neke poveznice pa se tako i ja u ovom poslu koristim dosta s tim gdje se i gosti zatim osjećaju bolje i brže razvijemo neki domaćinski odnos. U našem poslu, nekada moramo približavati kontekst srednjovjekovnog vremena na način da prvo moramo objasniti da nije bilo frižidera. Postoje izazovi i s naše strane jer ljudi žive u 21. Stoljeću i scanom lica otvaraju telefon. To je dosta jedan zanimljiv proces.  – istaknula je Čelebić.

Na kraju susreta, razgovaralo se i o novoj knjizi Slavice Stojan, “Na početku bijaše hrid” čiji je ilustrator Ninoslav Kunc, a izdavač Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku.  Knjiga “predstavlja esejističku sintezu dubrovačke povijesti od nastanka Grada do propasti Republike. Nastala je na temelju opsežne literature i dugogodišnjeg istraživačkog i književnog iskustva autorice teksta”.

-Nastojala sam da u njoj bude cjelovita povijest Dubrovnika, ali unutra je i kulturna povijest, ona se ne može uspoređivati sa starim povijestima, onim političkim povijestima koje je napisao Robin Harris, nego je jedna knjiga gdje sam nastojala da jezik bude mekši, pjevniji, dopadljiviji. Birala sam, nisam se ulagivala publici, ali sam imala iz čega izabrati, i birala sam uvijek ono dopadljivije. Da prodam povijest, ali da prodam i znanje, osnovno i o Držiću, i o Gunduliću i o nekim drugim važnim ljudima. – kazala je Stojan.

“Točka za upitnik” je prva zbirka poezije Vesne Čelebić, urednice Mariele Marković čije će se predstavljanje održati u četvrtak, 9. veljače 2023. u Lazaretima.

Pročitajte još

FESTIVAL TINO PATTIERA ‘Puccini za sva vremena’

Dulist

Ivana Marija Vidović u uglednom žiriju natjecanja Premio Toskana

Dulist

‘MOJA PISANA RIJEČ’ Prijavite se na književni natječaj

Dulist